Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Tradiţii de Paştele Catolic, transmise din Messina, Sicilia


   În Sicilia, Pasqua (Paștele) se serbează două zile, anul acesta e foarte devreme și pentru ei, pe 31 martie și 1 aprilie, a doua zi de Paști – denumită și Ziua Îngerului. Ceea ce este important de știut este faptul că tradițiile catolice sunt peste tot la fel, cu anumite particularități regionale, care însă nu afectează esența evenimentelor religioase. În toate regiunile din Sicilia tradițiile sunt variate și fiecare are ceva propriu care ar merita văzut sau prezentat.  
   O să mă opresc asupra tradițiilor mesineze pe care vi le descriu cum au ele loc de obicei, pentru că din păcate eu nu voi fi la toate în Messina să le trăiesc pe viu, deoarece voi petrece Paștele în Reggio Calabria, de cealaltă parte a Strâmtorii Messina. Dar vă voi povesti în concluzie și tradițiile calabreze pentru că acolo le voi trăi și voi face poze „pe viu” și o mențiune pe care țin să o fac încă de la început, este că la aceste prezentări sunt ajutată și de Salvadore, de la Asociațía Auser și Maria, colega mea, care îmi oferă informații și explicații importante (nu cunosc italiana destul de bine să înțeleg totul). Noi dăm exemplul Messinei și Regiunii Calabria, care individualizează anumite aspecte ale ritului laic.
 Săptămâna Sfântă, care este precedată de 40 de zile de post, debutează așadar cu Duminica Floriilor (Domenica delle Palme) (sărbătorită duminica trecută-n.r.). Începând de duminică toată insula este marcată, așadar, de ritualurile Săptămânii Patimilor care comemorează moartea și reînvierea Mântuitorului. Luni, marți și miercuri din săptămâna sfântă nu au loc evenimente religioase semnificative, ci obișnuitele slujbe și rugăciuni comune pentru iertare (denumite și Rosario) de dimineața și seara, în funcție de fiecare biserică.
Joia Sfântă, începutul „Sacro triduo Pasquale”
 Cele mai importante procesiuni au loc începând cu Joia Sfântă, când începe perioada Celor 3 zile pascale (Sacro Triduo Pasquale). Joia sfântă este considerată ziua eucaristiei, a sacerdoțiului și a carității. Este o zi cu două importante evenimente religioase la care am avut și eu ocazia să iau parte în Messina.
 Dimineața, în Catedrala Domului (cea mai importantă din Messina) a avut loc Slujba de celebrare a tainei Eucaristice și sacerdotale (Messa del Crisma) în prezența Arhiepiscopului și a peste 200 de preoți din diocezele din Provincia Messina. Este considerată una dintre principalele manifestări ale plenitudinii sacerdotale și este momentul în care preoții își reînnoiesc jurămintele sacre față de misiunea lor înaintea lui Dumnezeu. Slujba durează două ore, de la 10.00-12.00, are trei părți și începe cu o parte introductivă în care se fac rugăciunile de iertare apoi au loc:
1. Darurile, când preoții aduc în trei vase mari uleiul care va fi binecuvântat și apoi distribuit preoților pentru bisericile lor, pâinea și vinul, care la rândul lor vor fi binecuvântate.
2. Binecuvântarea uleiului, a vinului care devine sângele lui Isus și a pâinii (ostia), care devine trupul Mântuitorului.
3. Sfânta împărtășanie, pe care o primesc mai întâi preoții și apoi credincioșii din biserică.
 Arhiepiscopul este cel care a ținut slujba, acompaniat de orgă și de cor, în prezența a sute de preoți și credincioși. La final am primit și eu sfânta lor împărtășanie deoarece nu se ia ca la noi, dimineața pe nemâncate, ci doar la o oră după ce ai mâncat. Face parte tot din experiența pe care o trăiesc…
 Seara are loc un alt moment religios important și anume, Cina cea de taină, o slujbă în care se celebrează ultima masă a apostolilor cu Isus și momentul spălării picioarelor celor 12 apostoli de către Mântuitor, într-un gest care exprimă simbolic viața lui Isus. În biserici, preotul spală picioarele a 12 credincioși.
 
Procesiunea Statuilor din Vinerea Mare
   Cea mai spectaculoasă manifestare are loc în după amiaza din Vinerea Mare, denumită Processione de la Barette (Procesiunea Statuilor) în centrul Messinei, un eveniment religios tradițional care datează din 1610. Statuile, de mărime naturală, sunt făcute din lemn, hârtie și cretă și reprezintă toate Patimile lui Isus. Statuile sunt păstrate tot anul în Biserica Noului Oratoriu al Păcii și sunt scoase doar în Vinerea Mare și purtate pe stradă de anumite familii, care fac acest lucru de generații. Această procesiune întruchipează Drumul Crucii (Via Crucis) și opririle lui Isus și este condusă de 11 toboșari și de membrii confreriei Crucifixului Sfânt. În Messina procesiunea se sfârșește în Piața Domului.
   În Sâmbăta Mare se oficiază slujba de noapte, ca și la noi, care începe la ora 23.00 și se termină în jur de 1.00-2.00 noaptea. La miezul nopții se aprind lumânările.
În Messina, în Duminica Paștelui, dimineața are loc Sărbătoarea „Spampanati” ce reprezintă Unirea sau reîntâlnirea Fecioarei cu Isus înviat. Două statui multicolore care întruchipează Fecioara și Mântuitorul sunt purtate de oameni din părți diferite ale Messinei și se întâlnesc tot în Piața Domului, unde porumbei se înalță din haina Fecioarei. Tot dimineața se oficiază și slujba de Paști, după care fiecare ia masa în familie.
   Bucatele tradiționale sunt mielul, pastele, ouă de Paști pictate și tradiționalul ou de ciocolată, Colomba (un fel de paneton sau cozonac mai pe înțelesul nostru, în formă de porumbel, care reprezintă desertul tradițional), Sciusceddu (rețetă de Paști cu chiftele, urdă, ouă, pătrunjel).
Anamaria CÄ‚TÄ‚NOIU  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?