Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Creşterea TVA a încurajat evaziunea fiscală


   Explozia evaziunii fiscale din ultimii ani a fost generată de creșterea taxei pe valoarea adăugată, arată un raport al Gărzii Financiare prezentat, ieri, la Colegiul Prefectural. Fenomenul evaziunii se manifestă în special la produse care au o viteză de circulație rapidă, precum carnea, peștele, produsele lactate, de panificație, legumele, fructele. Constatările comisarilor Gărzii Financiare sunt întărite de cifrele inspectorilor fiscali, potrivit cărora mai mult de jumătate din diferențele de taxe și impozite constatate la controalele de anul trecut, respectiv 25,5 milioane lei, au fost la TVA.
   Comisarul șef de divizie de la Garda Financiară Vrancea, Marian Lungu, i-a dat ca exemplu de evazioniști pe măcelarii de la Homocea. Aproape fiecare familie din localitate are o firmă prin care își derulează afacerile și care ulterior este închisă sau băgată în faliment pentru a nu mai fi plătit niciun leu la bugetul de stat. „La 2-3 luni mai fac o firmă în familie. Firmele nu au patrimoniu și nu putem recupera prejudiciul”, a explicat comisarul șef de divizie Marian Lungu.
   Acesta a prezentat și lista domeniilor cu risc fiscal ridicat, respectiv exploatarea, circulația, prelucrarea și comercializarea lemnului și materialelor din lemn, comercializarea cerealelor, abatorizarea și comercializarea cărnii, comercializarea deșeurilor metalice, a legumelor și fructelor, achizițiile intracomunitare de legume, fructe și comercializarea lor în țară la prețuri subevaluate. Un caz particular este fabricarea și comercializarea produselor accizabile, în special a alcoolului etilic, băturilor alcoolice și vinurilor. În Vrancea, din cauza garanțiilor impuse producătorilor de vinuri autorizați ca antrepozit fiscal au fost nu mai puțin de nouă agenți economici care au preferat să devină mici producători decât să plătească taxele la stat. Iar pentru alți 14 producători a fost luată decizia de revocare a autorizației de antrepozit pentru că nu au achitat garanțiile. Însă pierderea calității de antrepozitar nu înseamnă automat că acești podgoreni nu vor mai produce și vinde vin, ci doar că vor face acest lucru la negru, iar producția nu va mai fi fiscalizată. Implicit nu vor mai fi plătite taxe la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?