Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO: Pentru repararea drumului spre Mănăstirea Dălhăuţi este nevoie de lucrări de amploare


   Drumul comunal DC 211 din comuna Cîrligele, care face legătura cu Mănăstirea Dălhăuți, este la un pas de a se surpa de tot. Accesul către locașul sfânt se poate face cu piciorul, iar șoferii care se încumetă să treacă cu mașina pe drumul surpat sunt în pericol la orice moment de a se răsturna cu mașina în râpă. „Drumul este lăsat de vreo lună de zile, dar acum în ultima perioadă s-a lăsat acolo jos la pârâu și a tras la vale toată porțiunea de drum. Au trecut ceva mașini azi când au venit la mănăstire, dar foarte greu. Ca să treacă dincolo spre mă-năstire țin oamenii de mașini că se răstoarnă și se duc în râpă. Trebuie să facă ceva cei care au drumul ăsta, că mai e un pic și vine Paștele și nu au pe unde merge oamenii la mănăstire. Aici vine lume de peste tot din județ și din țară și nu poți ține blocat drumul”, a spus Vasile Å¢uțu, din Tulnici, care venea pe jos de la mănăstire.
   Alunecările de teren din zona podului de trecere spre Mănăstirea Dălhăuți au provocat pagube încă din 2010 însă atunci nu au fost alocate fondurile necesare pentru realizarea lucrărilor. În anii următori au fost realizate studiile tehnice care au arătat că ar fi nevoie de peste 1,3 milioane lei noi pentru lucrările de stabilizare a alunecării de teren. „Din cauza greutății, drumul s-a tasat și s-a lăsat în jos. Dar e și de la apa care se scurge pe pârâul ăsta de sus și de la pârâul de jos care sapă și pământul se lasă. Aici tot timpul au fost probleme cu alunecarea de teren. Când vine primăvara se știe că trebuie să fugă drumul. Nu era așa grav până acum vreo câteva zile când a dat ploaia aia mare. Au mai urcat ceva mașini la mănăstire, dar foarte greu, cu frică, un pic de neatenție și se duc în prăpastie. Ar trebui consolidat cumva sau captată apa să nu mai sape în mal. Acum că vine și căldura, drumul o să fie foarte circulat deoarece lumea vine la mănăstire și mai ales că mai e un pic și vine și Sfintele Paști. Eu cred că și ăștia cu pădurile trebuie să facă ceva deoarece trec cu mașinile mari și distrug drumul. Åži greutatea de la mașini e o cauză”, consideră Constantin Banu, din Cîrligele.

Åžoseaua se duce pe apa Dălhăuțiului   

   Gravitatea daunelor a fost analizată de o Comisie trimisă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. De asemenea, a fost întocmită o adresă către Guvern pentru alocarea de fonduri necesare lucrărilor de refacere a drumului și stabilizare a alunecărilor de teren. Studiul geo realizat anul trecut preciza că, pentru această zonă, este nevoie de trei drenaje pentru scurgerea apei, de zid de sprijin și trei baraje de colmatare. „Am fost la șe-dința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență unde am expus problema așa cum există la fața locului. Acolo în acel loc dacă voi pune și 100 de ma-șini de balast, le voi pune tot degeaba deoarece drumul se surpă de îndată. Din cauza pârâului care și-a adâncit fundul cu vreo șase metri din cauza viiturilor repetate totul se duce la vale. Trebuie făcută o lucrare de amploare nu așa ca să ne batem joc și de bani și de muncă. Este nevoie de trei drenuri de scurgere, șanț de captare a apei care vine de sus din pădure și zid de sprijin a drumului pe 100 de metri în albia pârâului. De menționat este faptul că pârâul Dălhăuți la acest moment este sub nivel cu vreo șase metri, iar pentru aducerea lui la normal trebuie făcute trei baraje de colmatare pe o distanță de 400 de metri”, a spus primarul Åžtefan Moscu.
   Acesta a precizat că dacă nu vor fi executate lucrările în cauză se vor cheltui bani degeaba pe alte soluții care nu sunt cele mai nimerite. „Nu are rost să ne cârpim de azi pe mâine. Singura soluție este realizarea acestor lucrări de amploare. Cei de la Comisia județeană au spus că vor înainta la Guvern problema semnalată pentru a fi emisă o Hotărâre de Guvern și alocarea fondurilor necesare de la rezerva bugetară, că altă soluție nu avem”, a mai spus primarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?