Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Dosarul subvenţiilor pentru animale revine la Tribunalul Vrancea


   Dosarul celor câteva sute de crescători de animale care trebuie să restituie subvențiile primite pentru anul 2010 a fost mutat la Tribunalul Vrancea. Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis recursul declarat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vrancea și au casat sentința Curții de Apel Galați.
   Aceasta este, practic, ultima șansă pentru ca fermierii vrânceni să nu restituie subvențiile pentru bovine aferente anului 2010, iar după ceea ce s-a întâmplat în alte județe este de așteptat ca magistrații vrânceni să dea dreptate celor de la APIA în procesul cu Camera de Conturi. Deși procesul urmează să fie judecat la Tribunal, în aceste zile, inspectorii de la Camera de Conturi încearcă să îi convingă pe reprezentanții APIA să impună fermierilor restituirea subvențiilor. „Admite recursul declarat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Vrancea împotriva Sentinței nr. 406/2011 din 7 decembrie 2011 a Curții de Apel Galați – Secția contencios administrativ și fiscal. Casează sentința atacată și trimite cauza spre competentă soluționare la Tribunalul Vrancea – secția contencios administrativ și fiscal. Irevocabilă”, se arată în decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
   Pe lista celor care ar trebui să restituie banii se află simpli crescători de animale, dar și câteva ferme mari din județ, care aveau datorii la bugetul de stat atunci când au cerut banii europeni acordați pentru creșterea animalelor. Sumele de restituit sunt cuprinse între 1.230 lei și câteva zeci de mii de lei. Mai grav este că acești crescători de animale vor avea interdicție și nu vor mai primi niciun leu subvenție pentru bovine până în 2014, dacă se consideră că nu au respectat legea. Măsura de restituire a fost dispusă de inspectorii Curții de Conturi la controlul din 2011. Este vorba despre crescătorii de animale care au depus cereri aferente anului 2010 și care, în urma verificărilor la Finanțe și primării, erau înregistrați cu restanțe în luna octombrie, perioada depunerii cererii.
   Pierderea subvențiilor de către crescătorii de animale se datorează, în principal, unei încurcături produse de foștii guvernanți din PDL, care s-au încurcat în definiții și termeni economici. În 2010, oficialii de la Ministerul Agriculturii au anunțat că termenul datorii restante se referă la datoriile existente la 31 decembrie 2009. În aceste condiții, fermierii spun că au fost de bună credință, considerând că nu au de plată decât taxele și impozitele curente. Ori, în 2011, la verificările efectuate la APIA, inspectorii de la Curtea de Conturi au arătat că anul fiscal pentru bugetele locale se încheie la 30 septembrie. Astfel, toți cei care plătesc taxe și impozite după 1 octombrie sunt considerați restanțieri și plătesc penalizări. În aceste condiții, Curtea de Conturi a dispus suspendarea plății subvențiilor și chiar recuperarea sumelor achitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?