Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Spitalul Panciu, acreditat după mai multe luni de evaluări


   Spitalul Orășenesc Panciu este singura unitate spitalicească din Vrancea care a obținut, la începutul acestui an, certificatul de acreditare din partea Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor. Procedura, care a durat mai mult de o jumătate de an, a constat într-o evaluare administrativă atât a managementului serviciilor medicale cât și a drepturilor pacienților. „Am început această activitate în urmă cu mai bine de un an, cu o firmă specializată în acreditare. Ea s-a intensificat în ultimele 6 luni”, ne-a declarat managerul Nicolai Mărăscu.
   Potrivit acestuia, Spitalul a resimțit „adevăratul foc al acreditării” de abia în ultimele 45 de zile din cadrul perioadei de evaluare. „De abia în ultima lună și jumătate s-a derulat partea cea mai grea, deoarece au fost indicatori care trebuiau raportați în ultimele 3-6 luni sau chiar în ultima lună. Pentru cine nu cunoaște cum se desfășoară procedura, trebuie să spun că această comisie de evaluare a venit cu un set de 38 de liste care corespundeau anumitor obiective. O parte dintre ele priveau generalități referitoare la Spital, în timp ce restul aveau obiective punctuale, pe secții și domenii. În total, am avut de răspuns la 2.400 de întrebări. Multe dintre ele s-au repetat de la o secție la alta și, obligatoriu, răspunsurile trebuiau să coincidă pentru că, dacă unul singur nu se corela cu celelalte, toată procedura ar fi căzut”, a explicat acesta.
   Nicolai Mărăscu este de părere că obținerea certificatului de acreditare reprezintă încununarea muncii depuse atât de personalul unității, cât și de autoritățile locale. „Vorbim despre o muncă enormă, care nu a constat doar în evaluarea propriu-zisă, ci în aceea desfășurată într-o perioadă de peste un an, timp în care am încercat să aducem la un anumit standard atât secțiile cât și toate celelalte compartimente din cadrul Spitalului, de la cel administrativ la blocul alimentar sau spălătorie. Nu a fost deloc ușor”, a precizat el.
   Mărăscu a recunoscut că procedura de evaluare nu a reprezentat o necunoscută pentru Spital, datorită colaborării cu firma specializată în domeniu. „Aceasta ne-a pregătit toată documentația necesară, deci aveam idee la ce ne puteam aștepta. Dar la evaluarea propriu-zisă, multe întrebări la care a trebuit să răspundem au fost diferite față de cele de la simulare. Important e că, în final, totul a ieșit foarte bine, în sensul că Spitalul din Panciu a fost acreditat cu nivel de competență ridicat”, a mai spus Nicolai Mărăscu.

Procedura se va repeta peste 5 ani
 
   Nicolai Mărăscu a explicat că dacă Spitalul nu ar fi obținut acum acreditarea, procedura s-ar fi repetat după 6 luni. „Este absolut necesar ca un spital să fie acreditat. În caz contrar, el nu mai poate primi finanțare de la bugetul de stat, iar serviciile medicale nu mai sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate”, a precizat el. Managerul Spitalului Orășenesc Panciu a adăugat că importanța acreditării este dată de faptul că, pe viitor, pacienții vor manifesta o mai mare încredere atât față resursele de care dispune unitatea, cât și față de managementul acesteia.
   Nicolai Mărăscu a mai precizat că acreditarea obținută în 2013 va fi valabilă timp de 5 ani, după care instituția va trece, din nou, printr-o procedură asemănătoare. „Deosebirea este că, atunci, vom fi verificați și cu privire la ceea ce am făcut în acești 5 ani, dacă am păstrat sau nu standardele. Dorința noastră este să le îmbunătățim, pentru că orice minus ar putea conduce la o depunctare și noi nu vrem să riscăm nimic”, a concluzionat managerul Spitalului din Panciu.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?