Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Potpourri şi a doua săptămână în Sicilia


   În cea de-a doua săptămână din stagiul de asistent Grundvig, petrecută de Anamaria Cătănoiu, președintele Asociației Potpourri Focșani la centrul de voluntariat Centro Servizi per il Voluntario (CESV) din Mesina, Sicilia, acesteia i-au fost stabilite clar atribuțiile. Potrivit comunicatului trimis redacției noastre, unul dintre acestea este AREA Europa – ceea ce include toate activitățile care țin de Europa: proiecte Grundtvig (Senior Vo-lunteering Projects-proiecte de voluntariat pentru seniori Grundtvig, Asistenți Grundtvig, parteneriate de învățare Grundtvig), programul Tineret în Acțiune- Serviciul European de Voluntariat. „Adică pregătim asistenți Grundtvig care doresc să vină în Italia din diverse țări la organizații din Messina și la CESV sau care vor să plece ca asistenți în alte țări europene, lucrăm la proiecte de voluntariat pentru seniori, adică consiliem la redactarea proiectului și la implementare, lucrăm la acreditări TIA pentru Serviciul European de Voluntariat, în calitate de organizație care trimite și care coordonează (Sending organization, Coordinating organization)”, spune Anamaria Cătănoiu.
   Totodată, alături de colegii ei, selectează, scrie, organizează și publică în newsletter și pe site-ul CESV articole, știri, informații care țin de oportunități de voluntariat, training, de finanțare, etc., care să fie sursă de informare și material de documentare pentru organizațiile și voluntarii CESV, consiliază și susține organizațiile membre CESV în proiectele europene. 
   Președinta Asociației Potpourri organizează acti-vități de promovare a voluntariatului, care este misiunea principală a CESV, (în școli, cu tinerii, cu șomerii, cu grupuri dezavantajate, etc.), precum și activități educative și training. Nu în ultimul rând, ajută la probleme organizatorice și administrative când și acolo unde este cazul. „Săptămâna aceasta (săptămâna trecută – n.r.) m-am întâlnit cu Salvadore (Salvo), președintele Asociației Auser din Messina, asociație pentru seniori. Am aflat că Auser are în jur de 100-200 de membri seniori care iau parte la activități după un program bine stabilit. Se întâlnesc de câteva ori pe săptămână pentru a socializa, a desfășura activități gastronomice și de loisir, de a se relaxa, de a se informa pe diverse teme atunci când la activități Salvo invită specia-liști. Un serviciu special care mi-a atras atenția a fost Firul de Argint (Filo de Argento), telefonul la care seniorii pot suna să primească informații despre activitățile de la organizație sau pentru a discuta cu cineva când se simt singuri. Ca să intru în atmosfera și acestei «case», am răspuns și eu la telefon pentru a vorbi cu o senioară care dorea să vorbească cu cineva”, a detaliat Anamaria Cătănoiu.
    Dincolo de toate cele amintite, a început să se ocupe de pregătirea Asistenților Grundtvig care vor să vină la CESV și la alte organizații membre, dar și de pregătirea celor care vor să plece în afară ca asistenți. „Îi pregătim pentru tot procesul, îi consiliem, le oferim servicii de MENTORAT, adică ne ocupam de tot de la început la sfârșit. Åži tot săptămâna aceasta (trecută-n.r.) m-am apucat să traduc în engleză broșura de prezentare CESV și să îmi scriu materialele pe care le public în newsletter și pe site-ul CESV”, spune președinta Asociației „Potpourri” din Focșani.
    De menționat că ea este primul vrâncean care a obținut un astfel de grant de asistent, care îi permite desfășurarea unui stagiu de formare de 22 de săptămâni la centrul de voluntariat Centro Servizi per il Volontariato, din Messina, Sicilia. În această perioadă, Anamaria Cătănoiu va lucra cu echipa CESV, îi va observa în activitatea de zi cu zi, va face proiecte pentru a învăța cum lucrează alte organizații europene și a căpăta acea experiență europeană atât de necesară și prețioasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?