Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Bacinschi îi ajută pe georgieni să întocmească proiecte de dezvoltare urbană


   Specialiști din cadrul Primăriei municipiului Focșani vor ajuta două comunități din Georgia, prin asistență și consultanță în domeniul dezvoltării urbane integrate și managementul integrat al deșeurilor. Acest schimb de experiență este unul dintre „bagajele” cu care s-a întors din Armenia primarul Decebal Bacinschi, care a participat în perioada 12-16 martie, la Erevan, la Conferința Internațională „Capacitate pentru dezvoltare urbană integrată: Integrable”. Scopul proiectului, finanțat în cadrul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre, a fost cooperarea între comunitățile din bazinul Mării Negre și sprijinirea de către România, stat care a trecut prin experiența accesării fondurilor europene, a unor țări din afara UE mai puțin dezvoltate: Republica Moldova, Armenia și Georgia.
   Focșaniul a fost unul dintre orașele-resursă, date drept exemplu de bună practică în ceea ce privește dezvoltarea urbană integrată. Din regiunea Sud-Est a României au participat, alături de edilul Focșaniului, și primari din Brăila, Medgidia, Buzău, Tulcea, alături de specialiști din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. În cadrul conferinței, participanții și-au împărtășit experiența și speranța unor parteneriate viitoare, comunitățile din Republica Moldova, Armenia și Georgia urmând să fie sprijinite să elaboreze proiecte pentru dezvoltarea comunității, de pildă pentru alimentare cu apă, canalizare, reabilitarea infrastructurii rutiere sau gestionarea deșeurilor.
    În ultima zi a conferinței, primarul Decebal Bacinschi și Dan Cazaciuc, șeful Serviciului Comunicare din cadrul Primăriei Focșani, au vizitat orașul armean Dilijan, dar au avut o deplasare și în orașul Berd, aflat în nordul țării, la granița cu Azerbaijan, oraș cu care, anul trecut, oficialii focșăneni au semnat o declarație comună de colaborare. Primarul Bacinschi a fost întâmpinat de secretarul Ambasadei Armenia în România și de primarul orașului Berd. „A fost o experiență interesantă. Practic, a fost un schimb de experiență pentru a-i ajuta să inițieze și ei proiecte în diverse domenii: spații verzi, alimentare cu apă, canalizare. De ce nu am beneficiat noi înainte de a intra în Uniunea Europeană, de consultanță în elaborarea proiectelor, beneficiază ei acum. Le vom împărtăși din experiența noastră. Clima și relieful lor sunt mult diferite, sunt în inima munților Caucaz”, a declarat Decebal Bacinschi.  Armenii vor fi invitați la Zilele Focșaniului din acest an, pentru a vedea ce s-a realizat în municipiul nostru.
    „Sunt niște oameni foarte plăcuți, primitori, liniștiți, de o mare calitate umană. Åži am văzut că sunt interesați să facă ceva”, a completat edilul.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?