Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Ce spun SMS-urile despre sănătate


   Potrivit unor doctori, sms-urile trimise pe telefon ar putea fi un instrument vital în diagnosticarea unor atacuri cerebrale potențial fatale, mesajele incoerente putând fi un semnal al unui atac cerebral chiar dacă persoana în cauză poate vorbi și scrie normal. Cercetătorii de la spitalul Henry Ford din Detroit, Statele Unite, au prezentat cazul unui bărbat de 40 de ani despre care credeau că avea un atac cerebral. Acesta era în stare să vorbească normal, dar nu putea să vadă că mesajele pe care le trimitea pe telefon erau incoerente.
   Pacientul nu prezenta nicio dificultate în a rezolva corect teste elementare ale abilităților lingvistice, constând în fluența discursului, a lecturii și a scrisului.Totuși, când a fost rugat să tasteze un simplu sms, acesta a ieșit fără niciun sens, iar bărbatul nu își putea da seama care era problema și nici nu observa vreo greșeală în cele scrise.
   Deși acesta arăta doar o ușoară asimetrie a feței (un simptom cheie este atârnarea feței într-o parte), doctorii au putut pune diagnosticul de atac ischemic cerebral, în timpul căruia un cheag de sânge sau alt blocaj întrerupe circulația sângelui spre o parte din creier. Asemenea atacuri rezultă de obicei într-o anumită formă de afecțiune fizică și pot fi fatale. Cazul acesta le-a sugerat medicilor că scrierea mesajelor pe telefon poate deveni o parte importantă în procesul de diagnosticare a atacurilor cerebrale. Potrivit doctorului Omran Kaskar, neurologist și autorul principal al studiului, rezultatele ilustrează felul în care mesajele incoerente pot fi singurul simptom al afaziei legate de atac cerebral, o inabilitate parțială sau totală de a forma sau de a înțelege limbajul. „Pentru că fiecare mesaj text conține data la care este trimis, poate să ajute și la stabilirea momentului apariției simptomelor sau chiar și al începerii atacului”, a adăugat doctorul Kaskar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?