Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Grupul „Lira“, readus la viaţă de compozitorul Stelian Ene


   Compozitorul Stelian Ene a reușit să refacă schimbul de generații în  grupul vocal „Lira”, al Casei de Cultură din Odobești, reintroducând grupul odobeștean în circuitul manifestărilor cultural artistice. „Orice grup vocal sau formație instrumentală sunt supuse uzurii timpului și, biologic, nu merg mai mult de o generație. De aceea, mari formații sau grupuri vocale au dispărut pentru că nu au putut asigura schimbul de generații. Åži noi am trecut printr-o fază în care a trebuit să refacem grupul și acum am repornit la drum, redând viață grupului vocal LIRA. Membrii grupului sunt în cea mai mare parte elevi ai Liceului Teoretic din Odobești”, a spus Stelian Ene.
   Înainte de 1989 existau mai multe corale la Odobești, iar cea mai cunoscută a fost „Lira”, premiată și recunoscută în plan național. La Casa de Cultură din Odobești activa și unul din cele mai interesante tarafuri de lăutari, care asigurau acompaniamentul artiștilor veniți cu spectacole în localitate, de la Gică Petrescu și Dan Spătaru până la fascinanta Naarghita. „Exceptând părțile proaste ale regimului comunist, din punct de vedere artistic exista o activitate bogată, tinerii și adulții acordau mai mult timp actului artistic și puteam avea un taraf profesionist și un grup vocal de excepție. Sunt mulțumit că am reușit să refacem grupul vocal LIRA și să pornim din nou la drum. Vreau să mulțumesc elevilor care dau din timpul lor liber, profesorilor, domnului Neculai Florea, directorul Liceului Teore-tic, și nu în ultimul rând părinților pentru că sunt alături de noi și ne susțin”, a adăugat compozitorul. Cel mai recent recital al grupului a fost cu ocazia Zilei de 8 Martie.
   Stelian Ene și-a început activitatea la Casa de Cultură din Odobești în 1969 și este unul din cei mai longevivi promotori din domeniul artistic de pe aceste meleaguri, având, în 2013, același salariu ca atunci când a debutat. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?