Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Protest cu fum roz la Roma în favoarea creşterii rolului femeilor în biserică


   Un grup de manifestante care cereau un rol sporit pentru femei în cadrul Bisericii Catolice au aprins, marți, o flacără cu fum roz pe o colină a Romei din apropierea Vaticanului, unde tocmai a început conclavul cardinalilor care îl va alege pe viitorul papă, relatează Reuters. Manifestantele, care prin fumul roz au vrut să facă aluzie la modul tradițional de semnalizare a votului cardinalilor – fum alb dacă s-a ajuns la un consens privind numele viitorului papă sau fum negru dacă votul a fost neconcludent -, au purtat, de asemenea, veșminte roz și insigne pe care se putea citi ‘Hirotonisiți și femei!’. ‘Oamenii Bisericii au nevoie disperată de un lider care să fie deschis la dialog și să îmbrățișeze darurile înțelepciunii femeilor la toate nivelurile ierarhiei bisericești’, a declarat Erin Saiz Hanna, directoarea Conferinței pentru femei-preot și una din micul grup de participante la protest.
   Un protest similar cu fum roz s-a desfășurat la finele săptămânii trecute la New Orleans /SUA/ și tot în Statele Unite sunt prevăzute zilele următoare o serie de evenimente de aceeași factură, în diferite orașe.
   Anul trecut, Papa Benedict al XVI-lea a reiterat interdicția impusă de Biserica Catolică în ceea ce privește hirotonisirea femeilor. Totuși, unii din cardinalii veniți la conclavul început marți au evocat necesitatea de a revizui rolul femeilor în cadrul Bisericii și pozițiile pe care le pot ocupa acestea în ierarhia bisericească.
   În prezent, femeile – de regulă călugărițe – pot ajunge să ocupe cel mult postul de subsecretar în ministerele /congregațiile/ Vaticanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?