Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Veninul albinelor ar putea preveni răspândirea HIV


   Anumite substanțe din veninul albinelor ar putea contribui la stoparea răspândirii în organism a HIV, virusul care declanșează SIDA, au anunțat oamenii de știință din Statele Unite. Toxinele din veninul acestor insecte pot distruge virusul, fără să afecteze celulele din jurul acestuia, informează dailymail.co.uk. Oamenii de știință s-au declarat entuziasmați de această descoperire și consideră că au făcut un pas important în procesul de obținere a unui gel care să oprească răspândirea în organism a virusului HIV. Substanța din veninul de albină, melitina, distruge virusul prin străpungerea învelișului protector al acestuia.
   Savanții de la Washington University School of Medicine au inserat această toxină în nanoparticule, înzestrate cu un fel de „amortizoare”, pentru a împinge celulele sănătoase atunci când se ciocnesc de acestea. Dar, atunci când virusul HIV, care are dimensiuni mult mai mici, intră în contact cu ele, el se strecoară între două astfel de „amortizoare” și este imediat atacat de către toxină.
   Medicul Joshia L. Hood, coordonatorul studiului, consideră că această toxină va putea fi folosită la fabricarea unui gel vaginal care să împiedice răspândirea HIV în organism. Cele mai multe dintre medicamentele actuale încetinesc dezvoltarea virusului, însă veninul de albină îl atacă și îl distruge complet, prevenind astfel infectarea organismului. Medicii consideră totodată că vor putea să creeze în viitor un tip special de nanoparticule care vor fi capabile să distrugă și tumorile canceroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?