Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Pomenirea morţilor şi ziua celor 40 de Mucenici în Bisericile Ortodoxe


   Astăzi este Sâmbăta morților sau Moșii de iarnă, cum se spune în popor. Tot astăzi, în biserică se oficiază și Sfânta Liturghie a celor 40 de mucenici. Duminică se lasă sec de carne.

   Biserica Ortodoxă celebrează astăzi Ziua Morților sau Moșii de iarnă, cum este cunoscută sărbătoarea în popor. Tot astăzi sunt omagiați în Sfânta Biserică cei 40 de Mucenici din Sevastia. În Biserică, astăzi se fac acatiste pentru cei care au trecut în neființă, spre iertarea păcatelor. Femeile în special, duc la Biserică farfurii cu bucate și fac parastase pentru cei morți, pe care mai apoi le vor împărți rudelor sau sărmanilor. Pe lângă parastase, la Biserică se duc și mucenici, împletituri din aluat de pâine unse cu miere și miez de nucă, care mai apoi sunt dați de pomană. „Biserica Ortodoxă Română sărbătorește mâine (astăzi -n.r.) cu cântări și imnuri de acatist pe Sfinții Mucenici din Sevastia, o localitate din Armenia. Acești mucenici au primit martirizarea pentru că nu au vrut să se lepede de Hristos și să se jertfească idolilor și au fost trimiși toți într-un lac înghețat, încercuiți de foarte mulți paznici, ca să nu poată ieși din lac și să moară în cele mai mari chi-nuri. În tradiție, de sărbătoarea Sfinților Mucenici se face pomenirea morților și se împart pentru cei care au trecut în lumea de dincolo, mucenici. Au această formă, forma cifrei opt pentru că aceasta este simbolul desăvârșirii așa cum și mucenicii s-au desăvârșit în Hristos”, ne-a declarat preotul Nicolae Cobzaru.
   Se spune că unul dintre soldații de pază, în acea noapte, a văzut cum o lumină cobora din cer, încălzind aerul deasupra iezerului și patruzeci de cununi luminoase au coborât din cer asupra mucenicilor. Văzând că o cunună nu are deasupra cui să se așeze, paznicul cel treaz s-a aruncat în apă, cerându-i Domnului să-l numere și pe el în ceata „Sfinților Mucenici”. Sfinții și-au încredințat duhul Domnului. Trupurile le-au fost arse și oasele aruncate în lac, dar se spune că, după trei zile, Sfinții s-au arătat Episcopului Petre, cerându-i să-i scoată din apă. Creștinii s-au dus noaptea și oasele au strălucit în apă, ca stelele, arătându-le unde sunt. Le-au scos și le-au îngropat cu cinste, la loc cuvenit.

Lăsata secului de carne este duminică

   Duminică se lasă sec de carne și pentru creștini urmează așa numita săptămână albă sau săptămâna de brânză și ouă. După ziua de duminică se mănâncă lapte, brânză și ouă, iar mai apoi se lasă sec de tot ceea ce înseamnă produse de origine animală. „După săptămâna albă ne pregătim pentru Sfântul și marele post. Creștinilor le recomand ca postul să nu însemne doar interzicerea consumului unor alimente, îi sfătuiesc să urmeze o perioadă de rugăciune, post, fapte bune și milostenie”, ne-a declarat preotul Nicolae Cobzaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?