Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Salariile militarilor care participă la misiuni externe ar putea fi majorate


   Ministrul Apărării, Mircea Dușa, spune că are în vedere creșterea salariilor militarilor care participă la misiuni externe, „în funcție de evoluția economică și de modificarea legislației„. „Aceste formațiuni militare sunt formațiuni de elită ale Armatei Române, formațiuni care în cei zece ani au adus un aport deosebit la calitatea muncii Armatei Române, au participat în cele mai periculoase locuri din lume la operațiuni militare și și-au dovedit calitatea și posibilitatea de a interveni în orice situație, fie că este vorba despre o intervenție aeriană, marină sau pe uscat”, a declarat Dușa.
   El a afirmat că trupele speciale ale Armatei Române sunt pregătite pentru a face față oricărei situații și oricărei misiuni pe care Comandamentul Armatei, Statul Major General le ordonă, fiind pregătite să intervină în misiuni, „fie că este vorba despre NATO, fie că este vorba despre UE”, într-o lume care se confruntă cu foarte multe pericole – „criză mondială, terorismul, războiul electronic”.
   Întrebat despre prezența românească în Afganistan, Dușa a arătat că forțele afgane au început să preia o parte din atribuțiile legate de siguranța națională și, începând cu 2014, se vor retrage o parte din forțele militare străine, „așa cum vor planifica structurile de planificare ale NATO”. „Se va retrage o anumită parte din forțe, dar probabil încă vor rămâne o parte din forțe pentru a asigura stabilitatea și securitatea în Afganistan. România, în funcție de planificarea care se va face, își va onora toate obligațiile internaționale, toate obligațiile stabilite de partenerii noștri din NATO”, a arătat el.
   Dușa a răspuns afirmativ la întrebarea dacă are în vedere creșterea salariilor militarilor care participă la misiuni externe, lefurile acestora fiind printre cele mai mici din NATO. „Militarii care merg în deplasări externe sigur că au o salarizare mai mare și beneficiază de o diurnă pentru misiunea pe care o realizează, fie că este vorba de Afganistan, fie că e vorba de alte teatre de operațiuni, printr-o diurnă care se primește pentru deplasare. Sigur că, în funcție de evoluția economică și de modificarea legislației, vom avea în vedere și acest lucru”, a spus el.
   El a afirmat că în 2013 s-a reușit, pentru prima dată în ultimii cinci ani, să se aloce un buget mai mare pentru MApN și să se aprobe, împreună cu Ministerul Finanțelor, o strategie pe termen mediu și lung de creștere a capacității de acțiune a Armatei Române, axată pe modernizarea acesteia. El și-a exprimat speranța ca până în 2016 să se ajungă la alocarea a doi la sută din PIB pentru Armată, conform angajamentelor semnate la primirea în NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?