Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Fiscul a împărţit banii către localităţi


   Administrațiile locale din Vrancea primesc, în 2013, cu patru milioane de lei mai mult decât anul trecut, arată datele Direcției Generale a Finanțelor Publice. Peste 73,4 milioane lei este suma alocată de la bugetul de stat în 2013 pentru administrațiile locale din Vrancea, comparativ cu 69 milioane lei în 2012. Urmează ca în perioada următoare, după consultarea primarilor, Consiliul Județean să repartizeze banii către localități pentru susținerea proiectelor de dezvoltare și pentru achitarea arieratelor. Ulterior, fiecare Consiliul Local va trebui să adopte bugetul pentru anul în curs.

   Primarii localităților vrâncene au aflat sumele repartizate de la bugetul statului pentru anul în curs. Este vorba despre banii repartizați printr-o formulă matematică de la Direcția Generală a Finanțelor Publice.
   Suma totală alocată prin legea bugetului de stat pentru Vrancea depășește 73,4 milioane lei, din care 19 milioane lei pentru bugetul județului și 53,6 milioane lei la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor.
   Aproape 20 milioane lei din această sumă vor fi împărțite de către Consiliul Județean, după consultarea primăriilor, pentru proiectele derulate la nivelul localităților. În premieră, guvernul Ponta a permis ca în 2013, Consiliul Județean să repartizeze bani și pentru arieratele administrațiilor locale, adică pentru datorii mai mari de 90 de zile.
   Restul de 33,6 milioane lei, din suma inițială de 53,6 milioane lei, a fost repartizat de DGFP, în baza unor criterii strict prevăzute de lege, precum populația, suprafața, capacitatea financiară a administrațiilor locale.
   În ultima etapă, sumele alocate localităților au fost diminuate în funcție de cota de colectare a unor venituri proprii ale administrațiilor locale.
   Altfel spus, primăriile care au avut grijă să își încaseze taxele și impozitele locale primesc mai mulți bani de la bugetul de stat. În schimb, sunt cazuri de localități care au pierdut sute de mii de lei pentru că au un grad de colectare a veniturilor proprii foarte mic. Sunt luate în calcul doar anumite venituri proprii, precum impozitul pe clădiri, pe teren sau impozitul pe mașini. De exemplu, sumele alocate inițial către Primăria Focșani au fost reduse cu 155 mii lei după ce gradul de colectare a veniturilor monitorizate a fost de doar 55,7%. Cea mai mare diminuare a sumelor repartizate de Finanțe a fost la Păunești, care a pierdut 662 mii lei după ce gradul de colectare a veniturilor a fost de 54%. La polul opus, cu cele mai mici diminuări, se află primării precum Panciu și Negrilești care au avut un grad de colectare foarte bun în anul trecut. Sumele alocate Primăriei din Panciu s-au diminuat cu doar 2 lei, gradul de colectare fiind de peste 97% în vreme ce Primăria Negrilești a pierdut 8 lei, cu un grad de colectare similar.
   Cele mai multe fonduri alocate de Finanțe pentru acest an au fost la Primăria Vulturu, cu 1,3 milioane lei. Însă fondurile puteau să fie mai mari cu 321 mii lei dacă autoritățile locale și-ar fi îndeplinit atribuțiile și ar fi dispus toate măsurile pentru încasarea taxelor și impozitelor locale. O altă localitate care a primit foarte mulți bani este Homocea, cu 1,1 milioane lei. Primăria de aici a reușit să colecteze peste 86% din veniturile locale și a reușit ca diminuarea sumelor alocate inițial să fie de 188 mii lei. Într-o situație asemănătoare se află și comuna Gugești care a primit 993 mii lei și a reușit un grad de colectare a veniturilor de peste 83%.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?