Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Peste 10 mii de salariaţi, expuşi bolilor profesionale


   În Vrancea, peste 10 mii de persoane sunt expuse la diferite noxe la locul de muncă. Cele mai multe persoane lucrează în industria textilă, mai exact 5.993, ele fiind expuse la pulberi textile și zgomot. În spitalele vrâncene lucrează 1.720 de persoane, acestea fiind expuse la agenți fizici, chimici, biologici și stres. Peste 1.000 de persoane care lucrează în industria lemnului sunt expuse la factori de zgomot și pulbere de lemn. Domeniile în care angajații sunt expuși la diferite noxe sunt și confecțiile metalice, masele plastice, industria materialelor de construcții, service-urile auto, industria alimentară, dar și tipografiile. Totuși, spre deosebire de 2011, când au fost raportate patru cazuri de boală profesională, anul trecut nu a fost semnalat niciun caz de boală profesională, potrivit raportului de activitate al Direcției de Sănătate Publică (DSP).
   Anul trecut, inspectorii DSP au efectuat măsurători ale nivelului de zgomot în 45 de unități din industria construcțiilor, prelucrare a lemnului, alimentară, confecțiilor metalice, maselor plastice, materialelor de construcție și industria de celuloză. În urma verificărilor, s-au constatat depășiri ale li-mitei maxime admise la 16 unități, din care cele mai multe aparținând industriei lemnului. Drept urmare, au fost făcute recomandări privind dotarea cu echipament individual de protecție, cum ar fi căștile și antifoanele, dar și despre retehnologizarea procesului de producție.
   Tot anul trecut, au fost verificate 43 de unități din industria textilă, a celulozei, confec-țiilor metalice, maselor plastice, materialelor de construcție, alimentară și într-un spital, de unde s-au recoltat probe pentru determinarea diferitelor tipuri de pulbere. Astfel, în urma controalelor s-au constatat depășiri ale valorilor noxelor la 9 unități, majoritatea din industria textilă. În urma acestor controale, inspectorii DSP au făcut recomandări privind dotarea cu echipament individual de protecție și asigurarea unei ventilații corespunzătoare.
   Reprezentanții DSP au precizat că angajații din toate unitățile controlate au fost informați asupra riscului profesional specific locului de muncă, dar și despre bolile care pot apărea și care sunt măsurile de prevenire în vederea diminuării riscului de îmbolnăvire profesională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?