Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

PENSII MAJORATE pentru pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite


   Pentru fiecare an de muncă în condiții deosebite prestat după data de 1 aprilie 2001, persoanele ce s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 vor primi, începând cu această lună, pensii majorate. Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea, a precizat că acești pensio-nari beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, cu 25% pentru fiecare an de condiții deosebite de muncă.

   Vrâncenii care au devenit pensionari anterior datei de 1 ianuarie 2011 și care au lucrat în condiții deosebite de muncă după data de 1 aprilie 2001 vor primi, începând cu această lună, pensiile majorate. Potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, în județul nostru sunt 102 astfel de pensionari care, odată cu pensia majorată ce va fi primită luna aceasta vor încasa și majorările cuvenite pentru luna ianuarie. „Conform prevederilor art. 169 alin. (6) coroborate cu prevederile art. 100 lit. a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, începând cu data de 01.01.2013 persoanele al căror drept de pensie s-a deschis anterior datei de 01.01.2011 și care au desfășurat activitate în condiții deosebite de muncă după data de 01.04.2001 beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, cu 25% pentru fiecare an de condiții deosebite de muncă. Pentru ca pensionarii să poată beneficia de majorarea drepturilor de pensie este necesară existența și valabilitatea avizului Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru perioadele declarate în condiții deosebite”, a precizat Adrian Juravle.
    Acest lucru vine odată cu modificarea legii pensiilor care prevedea, până acum, doar majorările acordate pensionarilor care au muncit în locuri încadrate în grupele I și II de muncă și ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001. Aceștia beneficiază de o creștere a punctajelor anuale cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă și cu 25% pentru perioadele lucrate în grupa a II-a de muncă. De creșterea acestor punctaje beneficiază și persoanele care au ieșit la pensie în perioada 1 aprilie 2001 – 2 noiembrie 2008 inclusiv, numai în situațiile în care la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevăzute de legislația în vigoare în perioada respectivă. Aceste prevederi „se aplică prin acordarea diferenței dintre creșterea punctajului mediu anual rezultată și cea acordată conform OUG nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul pu-blic de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, aprobată prin Legea nr. 154/2009. În situația în care cuantumul pensiei aferent punctajului mediu anual rezultat în urma aplicării prevederilor este mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se menține acest cuantum până la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevăzute de lege, se obține un cuantum al pensiei mai mare”, se precizează în Legea 263/2010.

Munca în condiții deosebite reduce vârsta de pensionare

   Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare. Astfel, un stagiu de șase ani împliniți realizat în condiții deosebite reduce vârsta standard de pensionare cu 1 an, zece ani de stagiu aduc o reducere a vârstei de pensionare cu 2 ani iar un stagiu de 10 ani în condiții deosebite aduce o reducere a vârstei de pensio-nare cu trei ani. De o reducere maximă de opt ani a vârstei de pensionare beneficiază persoana care a lucrat în condiții deosebite timp de 35 de ani. 
   Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și au realizat stagii de cotizare în locuri de muncă încadrate în alte condiții de muncă (apărare națională, ordine și siguranță publică, condiții deosebite, speciale, etc.) și în condiții speciale (unități miniere, cercetare, etc.), au de asemenea dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu: un an pentru un stagiu în condiții speciale de doi ani; 2 ani pentru un stagiu de patru ani în condiții speciale; 5 ani de reducere pentru un stagiu de zece ani; opt ani pentru un stagiu de 16 ani; zece ani de reducere a vârstei de pensionare pentru un stagiu de 20 de ani în condiții speciale; maxim 13 ani reducere pentru un stagiu de 26 de ani și peste. Tabelele cu toate reducerile vârstelor de pensionare corespunzătoare anilor de stagiu de cotizare realizat atât în condiții deosebite cât și în condiții speciale sunt publicate în Legea 263/2010.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?