Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Elevii consumă alcool, droguri şi fac sex de la vârste tot mai fragede


   Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) au efectuat un studiu, la care au participat elevii din ciclul gimnazial și liceal vrâncean, cu scopul de a evalua riscul pentru sănătate generat de comportamentele nesănătoase pe care aceștia le au. La chestionare au răspuns 80 de elevi de clasele a VII-a și a VIII-a din Mărășești și 113 elevi din clasele IX-XII din Odobești. În urma evaluării răspunsurilor, medicii din cadrul DSP au constatat cu surprindere că majoritatea adolescenților au vicii de la vârste tot mai fragede, în top fiind consumul de băuturi alcoolice și droguri sau fumatul. Deși îngrijorător, studiul nu este credibil în totalitate, având în vedere că elevii de multe ori bravează sau dau răspunsuri „la mișto”.
   Astfel, 37,5% dintre elevii de gimnaziu și 65,48% dintre elevii de liceu au încercat să fumeze măcar o dată, iar 34,51 % dintre cei de liceu spun că au fumat pentru prima dată o țigară întreagă la vârsta de 14 ani. În ceea ce privește consumul de alcool, unii adolescenți au declarat că prima băutură alcoolică au consumat-o înainte de vârsta de 8 ani, iar alții că au băut chiar și în timp ce erau la școală. „56,25% dintre elevii de gimnaziu și 57,52% dintre elevii de liceu au consumat o băutură alcoolică, mai mult decât câteva înghițituri, 6,25% din elevii de gimnaziu și 7,07% din elevii de liceu au consumat pentru prima dată o băutură alcoolică la 8 ani sau mai puțin, 2,65% din elevii de liceu au consumat o băutură alcoolică la școală”, se arată în raportul DSP Vrancea.
   Nici drogurile sau viața sexuală nu mai reprezintă un subiect tabu pentru elevii de gimnaziu sau de liceu. Mulți dintre aceștia au declarat că au întreținut deja raporturi sexuale. Alții au experimentat și drogurile. „Din elevii de gimnaziu: 1,25% au consumat marijuana, 2,50% au consumat etnobotanice, 1,25 % au folosit steroizi. Din elevii de liceu: 4,51% au consumat marijuana, 0,88% au consumat metamfetamine, 2,65% au consumat cocaină, 12,38 % au consumat etnobotanice, unui procent de 0,88% li s-au oferit droguri la școală. 7,5% din elevii de gimnaziu și 47,78% din elevii de liceu au întreținut raporturi sexuale; 2,5% din elevii de gimnaziu și 24,77% din elevii de liceu au avut mai mult de un partener; 5, 30% din elevii de liceu nu au folosit nicio metodă contraceptivă ultima dată când au întreținut raporturi sexuale”, se mai arată în raport.
   Elevii nu doar consumă droguri și alcool în timp ce sunt la școală, ci sunt și foarte agresivi. Unii elevi au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incidentelor în care au fost implicați. Așa se face că 63,75% dintre elevii de gimnaziu și 26, 54% din elevii de liceu au avut un comportament agresiv, o parte dintre ei fiind răniți. Chestionarele aplicate au fost elaborate conform metodologiei Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj, ele fiind aplicate pentru evaluarea unor arii comportamentale ale elevilor.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?