Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

POLIŢIŞTI de la Economic, ANCHETAŢI de procurorii DNA


   Câțiva polițiști de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au ajuns în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Dosarul în care s-au făcut cercetări pentru neglijență în serviciu a fost până acum în lucru la procurorii Curții de Apel Galați, care au declinat competența procurorilor anticorupție, deoarece există indicii că s-ar fi comis fapte care sunt de competența DNA. Principalul vizat în anchetă este ofițerul Cornel Vizitiu, din „ograda” căruia au dispărut mai multe sesizări care făceau referire la înșelăciuni cu file CEC. Culmea, ofițerul nu mai găsește sesizările în original, în timp ce copii ale acestora au ajuns anul trecut, pe mâna prefectului de la vremea respectivă, Sorin Hornea, care a și făcut sesizarea la București.

   Reprezentanții mai multor unități bancare din Vrancea au depus, anul trecut, plângeri la poliție, care făceau referire la posibile înșelăciuni cu file CEC. Plângerile oamenilor au fost înregistrate, după care au ajuns la Serviciul de Investigare a Fraudelor, unde au fost repartizate unui ofițer, respectiv Cornel Vizitiu, care trebuia să se ocupe de anchetă, după cum ne-au spus surse din cadrul IPJ Vrancea. La ceva timp, după ce ofițerul a preluat sesizările în baza unei semnături, hârtiile au dispărut.
   Culmea, copii ale acestor plângeri au ajuns pe mâna prefectului de la vremea respectivă, Sorin Hornea, care a făcut o sesizare la Ministerul Afaceri-lor Interne cu privire la această situație. În luna martie a anului trecut, ofițeri din Corpul de Control al ministrului Administrației și Internelor au venit la IPJ Vrancea pentru a verifica sesizarea care făcea referire la dispariția plângerilor.
   La vremea respectivă, reprezentanții MAI ne-au precizat că în urma verificărilor efectuate la IPJ Vrancea, s-a stabilit că sunt suficiente indicii referitoare la acte sau fapte de natură penală, care pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de neglijență în serviciu. „În urma constatărilor făcute cu ocazia controlului, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați cu privire la existența unor indicii referitoare la acte/fapte de natură penală ce pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de neglijență în serviciu, săvârșită cu ocazia înregistrării și manipulării sesizărilor formulate de unele instituții bancare cu sediul în Municipiul Focșani”, se arăta în răspunsul primit de la MAI. 

Posibile fapte de corupție

   În urma sesizării făcute de ofițerii Corpului de Control, ancheta a fost preluată de procurorii Curții de Apel Galați, pentru că era vorba de ofițeri. Astfel, rând pe rând, Cornel Vizitiu, cel care a preluat sesizările pe semnătură, dar și colegi de-ai lui de birou au ajuns la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați pentru a explica unde sunt originalele plângerilor și cum au ajuns copiile acestora pe mâna lui Sorin Hornea. Totodată, fostul prefect Sorin Hornea a fost și el audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați pentru a explica cum a intrat în posesia copiilor plângerilor care făceau referire la înșelăciuni cu file CEC.
   După mai multe luni de verificări, procurorii Curții de Apel Galați au ajuns la concluzia că soluționarea acestui dosar este de competența procurorilor DNA. Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați ne-au spus că există indicii privind comiterea unor fapte care atrag competența unei alte structuri, respectiv DNA. Ar putea fi vorba despre fapte de corupție sau de alte fapte asimilate infracțiunilor de corupție, cum ar fi abuzul în serviciu.
   Contactat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, inspectorul de poliție Cornel Vizitiu a precizat că nu a luat el nicio plângere. Ulterior, a spus că nici nu mai știe ce s-a întâmplat. „Am fost chemat o dată, anul trecut și atât. Nici nu mai știu și nici nu cred că a fost declinat la DNA acel dosar. Nu sunt eu autorizat să vă răspund la asta”, a spus Cornel Vizitiu.
   Inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, ne-a spus că nu a fost informat cu privire la stadiul verificărilor. „Nu ni s-a comunicat nimic. Am făcut și noi o solicitare, dar nu am primit răspuns. Nu știm cu exactitate nici cine sunt persoanele cer-cetate în dosar și nici care sunt faptele. Probabil că vom mai face o solicitare săptămâna viitoare pentru a vedea exact despre ce este vorba, deoarece există posibilitatea să fie nevoie să luăm și noi măsuri”, a explicat comisarul șef Popescu.

Scopul ar fi fost schimbarea conducerii

   Surse din interiorul IPJ Vrancea susțineau anul trecut că polițiștii portocalii ar fi recurs la acest gest la solicitarea conducerii PDL Vrancea care vroia cu orice preț schimbarea conducerii poliției și a mai multor șefi de Servicii. Cum nu au avut motive reale pentru a efectua aceste schimbări de natură politică, pedeliștii s-au folosit de „serviciile” a trei, patru polițiști considerați ca fiind oameni de casă ai PDL. Surse din IPJ Vrancea ne precizau anul trecut că polițiștii apropiați PDL ar fi falsificat grosolan mai multe documente cu scopul de a discredita conducerea IPJ, dar și pe șefii mai multor Servicii.
   În acest scop, polițiștii portocalii ar fi pus mâna pe mai multe documente care aveau viza unor șefi de Servicii prin care cazurile erau date în lucru unor polițiști. Ar fi făcut copii după aceste documente, după care ar fi acoperit viza șefului de Serviciu din care reieșea că respectivul caz a fost dat în lucru unui polițist. Ulterior, cu documentul măsluit, polițiștii portocalii ar fi mers la prefectul Sorin Hornea, căruia i-ar fi pus la dispoziție copiile după documentele falsificate, susținând că sunt copii de pe documente reale și că acestea sunt dovada faptului că mai multe dosare sunt dosite pentru a proteja anumite persoane. „Au recurs la unul dintre cele mai urâte lucruri pe care i le poate face un polițist unui coleg. Au falsificat grosolan documente prin copiere multiplă și aplicarea unor hârtii pe înscrisuri pe care le doreau dispărute de pe document. Ulterior au prezentat aceste copii prefectului. În baza acestor așa zise documente, prefectul a solicitat la MAI un nou control care să verifice activitatea IPJ Vrancea. Asta în condițiile în care de abia fusese finalizat un control din care a reieșit că nu sunt deficiențe în activitatea polițiștilor vrânceni. Se încearcă schimbarea condu-cerii IPJ, a unor șefi de Servicii și înlocuirea acestora cu oameni care să execute ordinele venite de la PDL”, ne explicau atunci sursele noastre.
   Aceste afirmații nu au fost niciodată susținute de conducerea IPJ Vrancea. Cert este că singurul care ar putea fi tras la răspundere este ofițerul care a preluat sesizările  pe semnătură, ceea ce înseamnă că documentele au dispărut de la el. În mod normal, la aceste hârtii nu ar fi trebuit să aibă nimeni acces. Ancheta va stabili dacă el se face vinovat de pierderea originalelor sau dacă vreun coleg cu interese a făcut vreo magie pentru ca hârtiile să dispară.

24 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?