Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Ploaia de meteoriţi cu victime din Rusia: un eveniment extrem de rar


   Se întâmplă extrem de rar ca un obiect venit din spațiu să facă victime, iar bilanțul uman al ploii de meteoriți care s-a abătut vineri asupra Rusiei, provocând rănirea a sute de persoane, este unul fără precedent în istoria omenirii, a afirmat un expert britanic citat de AFP. Acesta a ținut totodată să precizeze că impactul devastator al acestei ‘ploi’, care a spart ziduri și geamuri, nu are nimic de-a face cu trecerea așteptată a unui asteroid în apropiere de Terra, vineri seara. ‘Este foarte, foarte rar să existe victime umane’, a dat asigurări Robert Massey, director adjunct al Royal Astronomical Society.
De cele mai multe ori, resturile spațiale de mici dimensiuni se consumă înainte să ajungă pe Terra, la intrarea în atmosferă, provocând dârele luminoase pe care le vedem pe cerul nopții. Mai sunt însă și situații – foarte rar – când obiecte cerești ceva mai mari rezistă la contactul cu atmosfera și explodează în straturile mai joase ale acesteia, generând o puternică undă de șoc. Tocmai acest lucru s-a întâmplat vineri dimineața deasupra Uralilor, a explicat Massey.
   Ultimul bilanț anunțat de autoritățile ruse indică peste 500 de răniți, în cea mai mare parte de cioburile de sticlă rezultate după ce unda de șoc a spart geamurile clădirilor.
   Într-adevăr, și corpuri cerești mult mai voluminoase pot percuta Terra, cum a fost asteroidul despre care se crede că a determinat dispariția dinozaurilor acum 65 de milioane de ani, generând o energie echivalentă cu mii de bombe atomice. Un astfel de eveniment este însă și mai rar.
   Potrivit estimărilor realizate de Robert Massey pornind de la informațiile furnizate de media, meteoritul care se îndrepta spre Rusia măsura probabil inițial sub 10 metri, înainte de intrarea în atmosferă. ‘Este fără precedent să se întâmple așa ceva deasupra unei zone locuite și să provoace atâtea pagube’, a insistat expertul britanic. ‘’Au avut loc căderi masive de meteoriți în secolul al XX-lea, dintre care cel puțin două deasupra Siberiei, dar, cum oceanele reprezintă două treimi din suprafața planetei, astfel de evenimente au tendința să ne scape’’, a menționat Massey.
   Asteroidul care se va apropia, vineri seara, de Terra va rămâne totuși la o distanță de cel puțin 27.700 km, a mai precizat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?