Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

26 de copii au murit anul trecut în Spitalul Judeţean


   Sute de persoane și-au găsit sfârșitul, anul trecut, pe paturile Spitalului Județean de  Urgență Focșani. În majoritatea cazurilor, numitorul comun a fost vârsta înaintată a pacienților combinată cu stadiul terminal al bolilor de care sufereau aceștia. Mai exact, pe tot parcursul anului 2012, 619 persoane au decedat în cea mai mare unitate spitalicească din județ. Majoritatea pacienților au fost internați în spital în stare foarte gravă sau cu cancere în stadii terminale, astfel că decesul lor nu putea fi evitat. Persoanele decedate aveau vârste cuprinse între câteva ore de viață și peste 90 de ani. 
   Cele mai multe decese s-au înregistrat în Secția de Neurologie, unde au decedat 113 pacienți, majoritatea în urma unor accidente vascular-cerebrale, dar și din cauza vârstei înaintate. Pe locul doi se situează Secția de Cardiologie, unde au murit 86 de pacienți. Cele mai frecvente cauze de deces în această secție au fost insuficiențele mitrale, infarctul miocardic acut și stopul cardio respirator. Un număr mare de decese s-a înregistrat și în Secțiile de Medicină Internă, Gastroenterologie, Nefrologie, Oncologie și Pneumoftiziologie.
   Din nefericire, anul trecut în Spitalul Județean au murit și 26 de copii. În Secția de Neonatologie au decedat 13 bebeluși, din care 9 se născuseră prematur. Aceștia aveau vârste cuprinse între 0 și 23 de zile. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Spitalului Județean, micuții au murit din cauza unor afecțiuni respiratorii grave cu care s-au născut, spre exemplu detresa respiratorie. Åži în Secția de Pediatrie au murit, anul trecut 12 copii, cele mai frecvente cauze de deces fiind stopurile cardio-respiratorii.
   Decese s-au înregistrat și la Secțiile de Diabet, Hematologie, Ortopedie, Urologie și Obstetrică Ginecologie, dar numărul pacienților morți este mic.

Procedura de scoatere din spital a unei persoane decedate

   Multe persoane nu cunosc care sunt procedurile care trebuie îndeplinite atunci când trebuie luat din spital trupul neînsuflețit al unui membru al familiei sau al unei rude. Medicul Viorica Andronic, șeful Laboratorului de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Județean explică care sunt pașii care trebuie făcuți. „Pacientul decedat este ținut două ore în secția unde a fost internat, într-o cameră special amenajată. După aceste două ore, el este transportat la morgă de către brancardierii secției unde a decedat. După care el va fi depus într-o  cameră frigorifică. Va fi transportat fără obiecte personale și fără haine, învelit într-un cearceaf sau într-un sac de plastic semiopac. Decedatului i se va aplica pe antebraț o etichetă de identificare care conține numele, prenumele, secția unde a decedat și ora decesului. În vederea ridicării decedatului este nevoie de prezența unui aparținător sau de un reprezentant legal cu buletinul acestuia și al decedatului. Acesta poate solicita scutirea de autopsiere ce se eliberează dacă sunt îndeplinite condițiile legale, procedându-se în felul următor: aparținătorul va completa un formular privind scutirea de autopsie ce trebuie aprobat de medicul curant/șeful secției unde a decedat pacientul, șeful Serviciului Anatomo-Patologic și managerul spitalului. Dacă unul dintre aceștia refuză să semneze și consideră că este necesară efectuarea autopsiei, aceasta va fi realizată în mod obligatoriu. După ce a obținut în integralitate avizul pozitiv, ulterior la 24 de ore de la deces se va efectua îmbălsămarea  cu eliberarea decedatului și a certificatului medical constatator al decesului către aparținător. Cu acest certificat și actul de identitate, aparținătorul sau reprezentantul legal se va prezenta la Biroul de Stare Civilă, unde va primi certificatul de deces și adeverința de înhumare”.
   Taxa de îmbălsămare percepută de Spitalul Județean este de 50 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?