Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Scandal pentru cea mai bună pădure din Dumitreşti


   Miza scandalului retrocedărilor de pădure de la Dumitrești o reprezintă cele aproximativ 100 de hectare de pădure virgină, numai bună pentru tăiat. Este vorba despre parcelele 50 și 51 situate în punctul Vilă din satul Motnău, cu arbori de 30-40 de metri. Pentru aceste păduri se ceartă moștenitorii lui Alexandru Zamfirescu și peste 20 de săteni. Cei din urmă au fost puși în posesie în mai 2012, cu câteva zile înainte de alegerile locale. Iar acest lucru pare să fi fost făcut fără respectarea legii.

   Peste 20 de locuitori din Dumitrești, printre care și fostul primar Sandu Crintea, au fost puși în posesie în două parcele de aproximativ 100 hectare de pădure, 50 și 51, situate în punctul Vilă din satul Motnău. Este considerată cea mai bună pădure din zonă deoarece aici nu au fost lucrări de exploatare forestieră. Procesele verbale de punere în posesie au fost datate în mai 2012, cu câteva zile înainte de alegerile locale prin care a fost schimbat primarul comunei Dumitrești.
   Proaspăt ales de cetățeni, primarul Petrică Dogaru a acuzat ilegalități în acest caz și a arătat că terenul în cauză nu putea fi retrocedat din cauza unui proces între Comisia de Fond Funciar de la nivelul primăriei și moștenitorii lui Alexandru Zamfirescu. Altfel spus, oamenii ar fi pri-mit teren pe un alt amplasament decât cel unde aveau dreptul. „Moștenitorii lui Alexandru Zamfirescu în urmă cu doi ani au dat în judecată Comisia de Fond Funciar de la nivelul primăriei. Instanța de judecată a dispus efectuarea unei expertize să se constate ce teren liber mai este disponibil pentru reclamanți. Au găsit parcelele 50 și 51 situate în punctul Vilă din satul Motnău ca fiind libere. Comisia a fost notificată de instanță ca până la soluționarea dosarului să nu pună alte persoane în posesie pe suprafețele în cauză”, a afirmat primarul Dogaru.
   Însă acest lucru nu a contat pentru foștii membri ai Comisiei de Fond Funciar care au hotărât punerea în posesie a mai multor locuitori din Dumitrești cu pădurea din punctul Vilă. Printre cei care au primit pădurea cu ajutorul acestui mecanism se află fostul edil Sandu Crintea (pentru Maria și Vasile Crintea), Enache Cristea (pentru Enache Iordache), Stan Stănilă (pentru Nichifor Stănilă), Ioana Ionescu (pentru Anton Bălălău).
   Primarul Dogaru spune că, mai mult, nu a fost respectată procedura legală, iar procesele verbale de punere în posesie au fost validate ulterior de Comisia Județeană de fond funciar și nu înainte, așa cum se întâmplă cu ceilalți cetățeni. „În acest timp sunt cetățeni ai comunei Dumitrești care așteaptă de mai bine de 5 ani de zile să fie puși în posesie, deși aveau validarea Comisiei Județene. Acea parcelă a rămas singura parcelă bună și de asta au tăbărât pe ea”, spune primarul Dogaru. Edilul precizează că, în acest moment, pe rolul instanței de judecată sunt două procese care vizează parcela 50, de circa 50 hectare de pădure. Primul dosar este cel în care moștenitorii defunctului Alexandru Zamfirescu revendică amplasamentul de la Vilă, iar al doilea este cel prin care cei nemulțumiți că li s-a revocat procesul verbal de punere în posesie revendică același amplasament. „Ce se va decide de către instanțele de judecată în cele două dosare, aceste soluții vor fi puse în executare de Comisia de Fond Funciar de la nivelul comunei Dumitrești”, a precizat primarul Petrică Dogaru.

Proprietarii spun că primarul nu avea dreptul să anuleze procesele verbale

   Deciziile primarului Dogaru sunt contestate de cei 23 de oameni care au obținut pădurea menționată. Reprezentantul proprietarilor, George Blidaru, spune că primarul nu avea competența de a anula procesele verbale de punere în posesie. „Comisia locală nu are dreptul să anuleze procesul verbal. Dacă se constată nereguli, Comisia locală propune soluții Comisiei Județene iar aceasta trimite mai departe în instanța de judecată”, a afirmat George Blidaru. Acesta a arătat că punerea în posesie este legală, iar terenurile în cauză au fost puse la dispoziția Primăriei Dumitrești de către Ocolul Silvic. Decizia punerii în posesie ar fi fost luată la sfârșitul lui 2011, la nivelul comisiei locale de fond funciar din Dumitrești.
   De ce a fost întârziată punerea în posesie până în mai 2012? „A fost o iarnă grea și, din cauza zăpezii, expertul nu a putut intra în pădure”, spune George Blidaru. Acesta avertizează că oamenii de la Dumitrești au putea ajunge până la Ministerul de Interne pentru a reclama situația din acest dosar.
   Cazul de la Dumitrești a intrat în atenția Comisiei Județene de fond funciar după ce o delegație a oamenilor a mers în audiență la subprefectul Cristi Misăilă. Situația sătenilor de la Dumitrești va fi analizată în prima ședință a Comisiei Județene de fond funciar care va avea loc săptămâna viitoare. Atunci se va stabili dacă anularea proceselor verbale de către Comisia locală a fost legală sau nu. „Analizăm problema reclamată de cetățenii din Dumitrești. Aștept documentele oficiale de la Consiliul Local Dumitrești, de la Oficiul de Cadastru și vom discuta în ședința Comisiei Județene acest caz. Acolo vom stabili dacă e legal ce a făcut Comisia locală atunci când a anulat procesele verbale de punere în posesie”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?