Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Fiscul îi învaţă pe ţărani cum să plătească IMPOZITUL AGRICOL


   Å¢ăranii care au suprafețe agricole mai mari de două hectare trebuie să se pregătească pentru un impozit minim de câteva zeci de lei. Suma care trebuie plătită statului depinde de suprafața de teren lucrată, de categoria acesteia, de numărul de animale crescute în gospodării. O altă noutate pentru țărani este obligația plății contribuțiilor la sănătate, care se calculează la normele de venit pentru agricultură. În schimb, agricultorii nu plătesc contribuția la sistemul de pensii.

   Conducerea Direcției Generale a Finanțelor Publice a adus precizări referitoare la modul în care trebuie plătit impozitul agricol calculat la normele de venit. Este un impozit ce îi vizează pe fermierii care lucrează o suprafață mai mare de teren și care vor trebui să plătească un impozit minim către bugetul statului, în funcție de terenul lucrat și de animalele din gospodărie. În schimb, fermierii săraci, cu suprafețe mici de teren și animale puține în curtea gospodăriei nu vor plăti niciun impozit suplimentar față de situația existentă până acum. Å¢ăranii vor plăti impozitul după ce încasează banii din producție, în două tranșe, pe 25 octombrie și pe 15 decembrie.
   Impozitul este calculat la norme de venit și nu la venitul înregistrat efectiv de fermieri. Astfel este eliminată birocrația, iar fermierii nu sunt obligați să înregistreze în registre fiecare achiziție și cheltuială făcută pentru obținerea recoltei. Aceste norme sunt detaliate în funcție de categoria terenurilor și animalele pe care le crește fermierul. Ulterior, după modificarea legislației referitoare la comercializarea în piețele agricole, fermierii vor putea opta pentru un sistem real, în funcție de veniturile efective obținute.
   La calcularea impozitului, fermierii trebuie să știe că veniturile din activități agricole cuprind veniturile obținute, individual sau într-o formă de asociere, din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole și altele asemenea, dar și din creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Finanțiștii spun că veniturile din valorificarea produselor agricole în altă modalitate decât în stare naturală se vor impune în sistem real, pe baza datelor din evidența contabilă în partidă simplă, ca și veniturile din activități independente. „Veniturile din silvicultură și piscicultură reprezintă veniturile obținute din recoltarea și valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase și nelemnoase, precum și cele obținute din exploatarea amenajărilor piscicole”, arată reprezentanții Fiscului.
   Nu sunt impozitate veniturile obținute de persoanele fizice din valorificarea în stare na-turală a produselor culese sau capturate din flora și fauna sălbatică.

   De exemplu, dacă are trei hectare cultivate cu grâu, țăranul trebuie să plătească impozit pentru un hectar, iar impozitul ajunge la 71,8 lei. În cazul viilor, impozitul este mai mare, de 221 lei pentru fiecare hectar care depășește limita minimă de 0,5 hectare. În cazul legumelor în câmp, impozitul pentru un hectar este de 640 lei, calculat la suprafețele care depășesc 0,5 hectare. Proprietarii de livezi trebuie să plătească 753,4 lei pentru fiecare hectar de livadă care depășește limita minimă scutită de 1,5 hectare.
   Finanțiștii precizează că fermierul care desfășoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit trebuie să depună anual o declarație la ghișeele fiscului, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, până la data de 25 octombrie inclusiv și până la data de 15 decembrie inclusiv.

Contribuția la sistemul de sănătate

   Fermierii care obțin venituri din activități agricole, din silvicultură și din piscicultură nu datorează contribuția la sistemul public de pensii, dar trebuie să achite contribuția la sănătate. Regulile privind contribuțiile care trebuie plătite la sistemul asigurărilor de sănătate nu s-au modificat. Astfel, baza lunară de calcul a contribuției la fondul de sănătate reprezintă valoarea anuală a normei de venit, raportată la cele 12 luni ale anului. Problemele apar pentru țăranii care au suprafețe mici de teren pentru care trebuie să plătească impozit. „În cazul persoanelor care realizează numai venituri din activități agricole, din silvicultură și din piscicultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară și nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuției la fondul de sănătate reprezintă 1/3 din salariul minim brut pe țară. Încadrarea în acest plafon se face de organul fiscal, după încheierea anului fiscal, pe baza declarațiilor fiscale”, arată reprezentanții Fiscului. Banii trebuie plătiți în două rate egale, până la data de 25 octombrie inclusiv și 15 decembrie inclusiv. La acest moment, contribuția minimă la sănătate, calculată pentru salariul de 750 lei, este de 41 lei lunar.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?