Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: Sătenii de la Mera au ocupat Prefectura


   Sătenii de la Mera au ocupat, din nou, Prefectura într-o încercare de a-și cere drepturile asupra pădurii pentru care au hotărâre judecătorească încă din 2011. Oamenii i-au cerut socoteală prefectului Cătălin Popescu pentru promisiunile neonorate referitoare la retrocedarea a 292 hectare de pădure. Până acum, retrocedarea era blocată de Direcția Silvică, care invoca faptul că oamenii de la Mera ar fi cercetați într-un dosar penal însă o adresă sosită de la DNA arată că oamenii nu sunt sub urmărire penală. „De ce la patroni le dau mii de hectare de pădure, iar nouă nu ne dau pădurea la care avem dreptul și pentru care avem hotărâre judecătorească”, a afirmat Lăbunț Oancea. Dosarul de la Mera va fi discutat în următoarea ședință a Comisiei de Fond Funciar, care va avea loc pe 15 februarie și la care vor participa și doi reprezentanți ai sătenilor.

   O delegație de aproximativ 15 săteni de la Mera i-a cerut socoteală prefectului Cătălin Popescu pentru promisiunile neonorate referitoare la retrocedarea a 292 hectare de pădure pe care o cer de aproape cinci ani de zile. Oamenii au hotărâre judecătorească definitivă de acum doi ani însă șefii de la Direcția Silvică au refuzat sistematic să îi pună în posesie. Motivul invocat a fost o anchetă derulată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ulterior la DNA în care ar fi fost implicate persoane care solicitau pădurea. Însă o adresă venită zilele trecute de la DNA a lămurit situația în acest caz, arătând că oamenii de la Mera nu sunt sub urmărire penală.
   Merenii care au ocupat, ieri, holul Prefecturii, au cerut ca instituțiile statului să țină cont de acest document și să nu mai tergiverseze punerea în posesie. „A venit hârtie de la DNA că nu suntem implicați în vreun dosar și nu au vrut să ne dea măcar o copie și nouă. Vrem să ne dea scris motivul pentru care nu ne dau pădure. De ce la patroni le dau mii de hectare de pădure, iar nouă nu ne dau pădurea la care avem dreptul și pentru care avem hotărâre judecătorească”, a afirmat Lăbunț Oancea, reprezentantul sătenilor din Mera. Acesta a amenințat că oamenii s-au săturat să fie purtați pe drumuri de fiecare prefect și vor să meargă să sesizeze neregulile din acest caz la Corpul de control al premierului.
   Oamenii spun că vor să protesteze și în Piața Unirii, ei discutând deja cu primarul Decebal Bacinschi condițiile pe care trebuie să le îndeplinească astfel încât să primească autorizația legală. „Nici noi nu mai știm numărul zilelor de când ne chinuim să primim pădurile”, spunea unul dintre merenii veniți la Prefectură. Cele 292 hectare de pădure ar urma să fie retrocedate către 76 de persoane. Dacă unii dintre mereni cer suprafețe de câteva hectare, alții vor pădure cât o grădină. „Am avut de luat două pogoane și mi-au mai lăsat 75 de ari”, ne-a spus unul dintre oameni.

Dosarul de la Mera, analizat în ședința din 15 februarie

   După o așteptare de aproape două ore, oamenii s-au întâlnit cu prefectul Cătălin Popescu care le-a promis că acest dosar va fi discutat la următoarea ședință a Comisiei de Fond Funciar. La ședința din 15 februarie au fost invitați să participe și doi reprezentanți ai oamenilor de la Mera, care să afle soluția în acest caz. Potrivit prefectului, până atunci vor fi derulate toate procedurile legale. „Solicitările nu se fac prin telefon. În ședința din 15 februarie, la ordinea de zi, o să discutăm despre adresa de la DNA și vom impune celor de la Silvic să vă pună în posesie. Față de acum două săptămâni a apărut această adresă de la DNA că nu sunteți sub urmărire penală”, le-a spus prefectul Popescu oamenilor de la Mera.
   Reprezentantul Guvernului a acuzat, și de această dată, atitudinea conducerii Direcției Silvice, care nu a fost de acord cu retrocedarea pădurii solicitate de oameni. „Sunt nemulțumit de comportamentul Direcției Silvice. E clar că se trage de timp. Vă promitem că pe 15, la ședința Comisiei de Fond Funciar va fi discutată această problemă și așteptăm poziția celor de la Silvic”, a precizat prefectul, arătând că sunt proceduri care trebuie respectate. Mai mult, prefectul a lăsat de înțeles că vor urma schimbări la conducerea Direcției Silvice. „Cred că urmează să facem o analiză serioasă la Romsilva”, a precizat Cătălin Popescu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?