Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Doi oameni au murit în incendii care puteau fi evitate


   Două persoane și-au pierdut viața în luna ianuarie a acestui an în urma unor incendii, care puteau fi evitate dacă se luau la timp măsurile corespunzătoare de prevenire. Un bărbat în vârstă de 71 ani din satul Motnău, comuna Dumitrești și o femeie în vârstă de 80 ani din comuna Slobozia Ciorăști și-au găsit sfârșitul din cauza jarului provenit de la mijloace de încălzire.
   Datele statistice întocmite la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea arată că, în perioada anotimpului rece, numărul incendiilor de la gospodăriile cetățenești este în creștere. În luna ianuarie a acestui an au fost înregistrate 25 astfel de evenimente, cele mai frecvente cauze care au stat la baza producerii lor fiind coșurile de fum necurățate și exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire. Din nefericire, două persoane și-au pierdut viața în urma incendiilor anul acesta, alte șase decese fiind înregistrate anul trecut în condiții similare. „Aceste tragedii puteau fi evitate dacă se respectau măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Pentru a nu vă confrunta cu situații în care viața ori bunurile vă sunt puse în primejdie, reamintim principalele norme de apărare împotriva incendiilor. Astfel, este interzisă utilizarea instalațiilor de încălzire cu defecțiuni sau improvizații și lăsarea lor în funcțiune nesupravegheate. Amplasați în fața sobelor cu lemne o cutie metalică sau o bucată de tablă, care va asigura protecția față de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului ce ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact. Respectați distanțele de protecție dintre sobe și materialele combustibile”, explică locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
   Aceasta a adăugat că este interzisă  folosirea sobelor cu ușițele defecte ori care nu se închid, iar jăratecul și cenușa trebuie depozitate în gropi special amenajate, iar când bate vântul trebuie stinse cu apă. Coșurile de fum trebuie periodic verificate, curățate și reparate de către personal specializat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?