Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Vrâncenii cu domiciliul în străinătate pot primi pensii în România


   Vrâncenii care au domiciliul stabilit în străinătate și îndeplinesc condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru a beneficia de pensie din partea statului român, trebuie să îndeplinească o serie de formalități legate de stabilirea și încasarea drepturilor ce li se cuvin ca pensionari. Operațiunile legate de aceste lucruri pot fi îndeplinite în mod direct de către titularul drepturilor de pensie, prin depunerea dosarului de pensionare la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea și deschiderea unui cont curent personal, fie prin intermediul unui mandatar cu domiciliul în România, desemnat prin procura specială, care să îndeplinească toate operațiunile.

   Cererea și documentele necesare stabilirii pensiei pot fi depuse la Casa Județeană de Pensii Vrancea atât de titular cât și de mandatarul desemnat de acesta. Dosarul trebuie să conțină carnetul de muncă (original și copie) al solicitantului cu domiciliul în străinătate, alte acte prevăzute de lege pentru vechimea în muncă, livretul militar (original și copie), diplomă de studii superioare (original și copie) sau adeverință din care să rezulte durata normală și perioada studiilor, precum și certificarea absolvirii acestora. De asemenea, dosarul mai trebuie să conțină: adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau contractul de muncă; adeverință privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite; adeverință din care să rezulte data încetării calității de asigurat; procură specială pentru mandatar; confirmare de la bancă privind deschiderea contului curent personal la filiala de la domiciliul mandatarului etc. „Facem precizarea că dintre documentele menționate sunt obligatorii doar cele care fac dovada vechimii în muncă (carnet de muncă și adeverințe privind vechimea în muncă), precum și procura specială în cazul în care drepturile de pensie sunt încasate prin mandatar. În cazul în care titularul domiciliat în străinătate și-a stabilit o reședință în România, casa teritorială de pensii competentă este cea din raza sa de reședință. Această soluție este valabilă numai în cazul în care titularul nu și-a desemnat un mandatar pentru stabilirea și încasarea drepturilor de pensie. În condițiile în care titularul dreptului de pensie domiciliat în străinătate și-a desemnat un mandatar, casa teritorială de pensii competentă este cea din raza de domiciliu a mandatarului. În cazul în care drepturile au fost stabilite/suspendate de către o altă casă teritorială de pensii, dosarul urmează a fi preluat prin transfer, la cererea casei de pensii din raza de domiciliu a mandatarului”, se detaliază în materialul dat publicității de Casa Națională de Pensii Publice, precizându-se că procedura menționată se aplică și în cazul reluării în plată a drepturilor de pensie, anterior stabilite și suspendate de la plată. Pensia, stabilită prin decizia emisă de CJP, va fi virată în contul curent personal și poate fi ridicată pe baza actului de identitate de către titular sau pe baza procurii speciale de către mandatar.
   
Procura specială, valabilă 18 luni

    În cazul în care se optează pentru varianta încasării drepturilor de pensie prin intermediul unui mandatar, cetățenii români, precum și persoanele de origine română care au cetățenie străină sau statutul de apatrid pot solicita emiterea procurii speciale în anumite condiții. Astfel, procura specială poate fi eliberată pe teritoriul statului de domiciliu, după cum urmează: în cazul statelor semnatare ale Convenției de la Haga, procura este valabilă numai dacă este însoțită de apostila eliberată de către autoritatea competentă potrivit legislației naționale a statului de la care emană documentul; în cazul statelor cu care România are încheiate tratate sau convenții de asistență juridică bilaterală în acest domeniu, procura este valabilă fără nici o altă formalitate.
   „Procura specială poate fi eliberată pe teritoriul statului de domiciliu și de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, în acest caz emiterea procurii fiind scutită de taxa consulară. Procura specială poate fi emisă și de către notarii publici de pe teritoriul României. Aceasta trebuie să conțină următoarele elemente: numele, prenumele, cetățenia, data și locul nașterii, domiciliul și actul de identitate ale titularului dreptului la pensie (valabil la data eliberării procurii); numele, prenumele, datele de identificare (actul de identitate, domiciliul, data și locul nașterii) ale mandatarului; obiectul mandatului (ridicarea carnetului de muncă, întocmirea dosarului de pensie, deschiderea contului curent personal, încasarea pensiei pentru plăți curente și restante, semnarea extrasului de cont); precizarea că mandatarul are obligațiile ce revin titularului, inclusiv pe cea de a anunța în termen casei teritoriale de pensii orice schimbare intervenită în situația titularului de natură să modifice sau să înceteze dreptul la pensie”, se precizează pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Procura specială care nu este emisă în limba română, precum și apostila (când este cazul), trebuie traduse legalizat. Aceasta este valabilă 18 luni.
    Drepturile de asigurări sociale cuvenite în sistemul public din România, precum și prestațiile de asigurări sociale aferente acestor drepturi, pot fi transferate în țările în care asigurații își stabilesc domiciliul sau reședința, sub rezerva existenței unor instrumente juridice internaționale care să prevadă acest transfer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?