Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Contraceptivul Diane 35, recomandat de medicii vrânceni adolescentelor cu acnee


   Medicii ginecologi vrânceni sunt de părere că francezii exagerează în privința efectelor fatale ale anticoncepționalelor Diane 35. Acestea au fost interzise în Franța, dat fiind că mii de femei au acuzat probleme de natură medicală în urma utilizării produselor, iar patru au și decedat. În cadrul programului derulat de Ministerul român al Sănătății „Creșterea accesului la servicii mo-derne de planificare familială”, care are scopul de a controla sarcinile nedorite, vrâncencele primesc gratuit blistere de contraceptive orale Artizia, contraceptivele Diane 35 nefiind niciodată oferite gratis deoarece sunt foarte scumpe.
   Medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, spune că anticoncepționalele Diane 35 sunt recomandate adolescentelor care au grave probleme cu acneea, iar în județul nostru nu au fost raportate efecte adverse. „Eu tind să cred că francezii exagerează cu aceste contraceptive. Noi recomandăm aceste contraceptive pentru tinerele care au grave probleme cu acneea, dar niciodată nu ne-au fost semnalate probleme. Cred că problemele care au apărut la ei sunt cauzate de faptul că femeile nu au respectat perioadele de administrare. Contraceptivele trebuie luate un an de zile, apoi trebuie făcută o pauză timp de 6 luni”, susține ginecologul Alin Lazea.
   În România, aceste contraceptive nu au fost scoase de pe piață, dar Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale analizează informațiile legate de siguranța Diane 35 și recomandă medicilor să explice pacientelor efectele secundare ale medicamentului, iar farmaciștilor să nu îl elibereze fără rețetă. Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Agenției se arată că „toate efectele secundare ale medicamentului sunt trecute și în prospectul destinat utilizatorului. În cazul în care la utilizarea Diane 35 apar efecte secundare de genul dureri în gambă, gambă umflată, stare subfebrilă, dureri în piept sau dificultăți în respirație, este obligatorie prezența de urgență la medic. De asemenea, ANMDM recomandă prudență în utilizarea Diane 35 în cazul persoanelor supraponderale, cu antecedente fami-liale de trombembolie. ANMDM atrage atenția asupra faptului că farmaciștii au obligația de a elibera aceste medicamente numai pe bază de prescripție medicală, având în vedere necesitatea avizului competent al medicului în ceea ce privește oportunitatea utilizării Diane 35, în funcție de particularitățile fiecărui caz”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?