Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Vara, sezonul alergiilor solare


     Mai multe persoane s-au prezentat la medici, pe parcursul acestei veri, cu  alergii solare. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că, în această perioadă, numărul persoanelor care sunt diagnosticate cu diferite afecțiuni la nivelul pielii este în creștere, din cauza expunerii la soare. „Din cauza temperaturilor ridicate, apar diferite alergii și intoxicații. Alergia solară este diferită de arsura solară. Ea apare la câteva minute de la expunerea la soare și nu în câteva ore, spre deosebire de arsura solară. Simptomele constau în apariția unor pete roșii, mici bubițe roșii sau bășici de dimensiuni medii. De obicei, se observă înroșirea gâtului, a decolteului, dosul palmelor, precum și părțile exterioare ale mâinilor și picioarelor. Alergiile solare pot produce senzații de mâncărime, care însă dispar cel târziu a doua zi de la apariție. Acest tip de alergie poate afecta și zonele acoperite de îmbrăcăminte, prin care pot pătrunde razele ultraviolete. Urticaria solară apare mai ales la vârstnici”, dau asigurări specialiștii DSP. 
     În condițiile în care la scurt timp după expunerea la soare aveți simptomatologia prezentată mai sus, specialiștii recomandă prezentarea la medicul dermatolog, care va face un consult de specialitate și va prescrie tratament specific. „Dacă prezentați simptomatologie specifică alergiilor solare, este recomandat să vă prezentanți la un dermatolog sau un medic generalist, care vă va prescrie tratament specific. Pentru prevenirea alergiilor solare, cele mai indicate sunt cremele pentru protecție solară. Loțiunea pentru protecție solară trebuie să aibă un factor de protecție mai mare de 15 care să protejeze atât de razele UVB cât și de cele UVA. Crema trebuie aplicată cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare și reaplicată de fiecare dată după ce ați ieșit din apă. Evitați perioada critică a zilei, intervalul 11.00-16.00, în care soarele are cea mai mare putere”, recomandă specialiștii DSP. 
    De asemenea, este indicat ca persoanele care lucrează pe câmp, în construcții sau în oricare alt loc expus la soare să folosească creme de protecție, care se găsesc în orice farmacie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?