Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Spitalul Judeţean: Taxa pentru eliberarea documentelor la externare va fi eliminată


   Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract Cadru, care prevede introducerea sistemului de coplată în unitățile medicale cu paturi, conducerea Spitalului Județean de Urgență Focșani intenționează să elimine taxa de 15 lei, pe care pacienții o plătesc din 2011 pentru a primi foile de observație, la externare. Taxa pentru eliberarea documentelor la externare, mai exact bilet de ieșire, scrisoare medicală, concediu medical și rețetă, a fost introdusă în 2011 de fostul manager al unității, medicul Nicolae Moise. „În urma hotărârii Comitetului Director din iulie 2011, Spitalul Județean de Urgență Focșani percepe mai multe taxe care contribuie la veniturile proprii. Printre acestea se află și taxa de eliberare documente externare care, cel mai probabil, va dispărea când va intra în vigoare Contractul Cadru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Alina Pelin. Pe lângă această taxă, Spitalul Județean mai percepe taxe și pentru anumite servicii oferite. 
   Potrivit proiectului Contractului Cadru privind condițiile acordării asistenței  medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 – 2014, supus dezbaterii publice pe site-urile Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pacienții vor plăti la externarea din spital între 5 și 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă. „Pentru serviciile medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplății este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei. Valoarea coplății este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administrație al unității sanitare respective”, se arată în proiectul de act normativ. 
   Excepție la coplată fac serviciile medicale spitalicești acordate în secțiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihici, cele dispuse prin ordonanța procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum și serviciile acordate pacienților pentru care criteriul de internare este urgența.
   Potrivit ministrului Sănătății, coplata va fi încasată la externare și vizează toată perioada în care bolnavul a stat în spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?