Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Afaceri din înmormântări


   Înmormântarea este pentru unii o afacere profitabilă. Serviciile funerare oferite diferă de la caz la caz în funcție de bugetul cumpărătorului. Numai în Focșani sunt aproximativ 50 de înmormântări într-o lună. Cei cu dare de mână își cumpără coșciuge din mahon sau stejar auriu.

   Serviciile funerare sunt o afacere profitabilă din care unii, mai ales cei care se bucură de un loc strategic, reușesc să trăiască cel puțin decent. Cheia succesului, spun ei, este să ai marfă pentru toate buzunarele și să oferi și servicii, nu doar obiectele necesare unei înmormântări. Pentru că este criză, aceștia fac oferte care mai de care mai avantajoase pentru familia care este nevoită să treacă prin acest moment dificil din viață. „Lumea se axează pe ce este mai ieftin, a scăzut puterea de cumpărare și caută ce costă mai puțin. Noi oferim la un sicriu cumpărat și un bonus, în funcție de ce are nevoie fiecare. Un toiag, o coroniță, un kilogram de lumânări. Pentru cei care fac cumpărături mai multe de la noi, oferim transportul gratuit în oraș de la domiciliu până la cimitir. În afara orașului, prețul este la mica înțelegere”, ne-a declarat Margareta Popa, administratorul unei firme de Servicii Funerare din Focșani.
   Cel mai ieftin sicriu costă 250 de lei, iar cel mai scump ajunge la 3.000 de lei. Dacă cel mai ieftin este din PAL, cel mai scump este fie din lemn de mahon, fie din stejar autentic, iar capacul este de fapt o ușă care se deschide de la jumătate. „Cel din mahon este făcut la Madrid, iar cele din stejar sunt făcute la fabricile de mobilă din Hunedoara sau Reșița, fabrici care s-au reprofilat pentru a supraviețui”, ne-a declarat Gabriel Bratu, administratorul unei alte firme din oraș.

Transportul cu mașina de la Servicii Funerare a „îngropat” dricul

   Dacă în trecut, pentru transportul persoanei decedate de la domiciliu sau de la biserică până la cimitir era folosit dricul, acum acesta a fost înlocuit cu mașina de la firma de Servicii Funerare. „Nu mai folosește nimeni dricul. S-a dus demult! Acum toți cer fie mașină mică, fie mașină mare”, spune Gabriel Bratu. Pentru că cerințele la un astfel de magazin sunt diferite în funcție de locul în care are loc înmormântarea, magazinele de pompe funebre trebuie să dispună de o gamă largă de produse. Astfel, în localitățile Găgești, Vidra peste groapa în care a fost înmormântată persoana decedată se dă de pomană un toiag și o cobiliță. La Milcov fiecare persoană care vine la înmormântare primește un prosop care îi este legat de braț. În alte localități se dau la groapă genți cu farfurii cu mâncare. La Vulturu, la fiecare înmormântare se construiește o cameră din pături în care se pune tot ce este necesar unei persoane, adică pat, masă, scaune, dulap, lampă, tacâmuri, mătură. Toate acestea se dau de pomană rudelor sau celor necăjiți din sat. „Noi le spunem pachete și le oferim la suma de 600 de lei, aceasta fiind cea mai ieftină ofertă. Åžtim că se folosesc în anumite zone și le avem în magazin”, spune Gabriel Bratu. În zonele de munte se împodobește un copac cu batiste. La Jorăști i se pun celui decedat în buzunar bomboane și câțiva bănuți. Dintr-un magazin de pompe funebre nu trebuie să lipsească găleți, batiste, prosoape,coroane, flori la ghiveci, pături, perne. Un calcul estimativ arată că toate cele necesare înmormântării pot costa cel mai puțin între 800-900 de lei.

Spălatul, îmbrăcatul și cosmetizatul decedatului, printre serviciile oferite

   Cei care lucrează în breaslă de mai mult timp spun că au fost nevoiți să se adapteze noilor cerințe și să ofere nu doar obiecte care se folosesc la înmormântare ci și servicii cum ar fi spălatul și îmbrăcatul persoanei decedate sau la nevoie și cosmetizarea acesteia. „Oferim și îmbălsămare, cosmetizare, dacă este cazul”, spune Gabriel Bratu. Mai dificil este în cazul persoanelor care au dimensiuni extreme cum ar fi cei supraponderali sau persoanele foarte mici. „Sunt persoane care cântăresc peste 100, poate chiar și 200 de kilograme și atunci este nevoie de coșciuge speciale. Sau sunt și persoane foarte mici care au 1,20 metri și coșciugul trebuie modificat”, spune Ion Bratu.
   Dincolo de cheltuielile pentru cele necesare, la o înmormântare cel mai mult costă pomana. „Nu cred că obiectele necesare pentru înmormântare costă foarte mult. Mâncarea care se dă la pomană, plus groapa, preotul și dascălul, acestea sunt cele mai mari cheltuieli”, afirmă Ion Bratu. Pentru că au speculat venitul care se câștigă din aceste servicii, astfel de magazine de pompe funebre au apărut și în localitățile din mediul rural, chiar dacă nu dispun de o gamă largă de produse și servicii. Cei din breaslă spun însă că succesul este asigurat de amplasarea magazinului în locuri strategice cum ar fi lângă cimitire sau lângă morgile spitalelor. Cei care dispun de astfel de locuri au clienți asigurați ținând cont de faptul că, atunci când sunt loviți de astfel de necaz, oamenii apelează la cea mai apropiată firmă de pompe funebre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?