Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Poliţistele din Vrancea nu s-au plâns de abuzuri şi discriminări


   Toate angajatele Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea au fost intervievate. Potrivit unor surse, din răspunsurile date de polițiste la întrebările adresate de specialiști, nu a reieșit că vreuna dintre ele ar fi avut probleme cu șefii, așa cum s-a întâmplat la alte inspectorate de poliție din țară. Polițistele din Vrancea nu s-au plâns că au fost abuzate sexual de șefi sau discriminate și nici că ar fi fost nevoite să facă vreun compromis pentru a avea anumite beneficii. Inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, ne-a precizat că „interviul a fost finalizat și nu au fost relevate probleme de natura celor din alte inspectorate. Concluziile vor fi făcute publice, în perioada următoare. Dacă ar fi fost probleme, aș fi discutat despre ele, pentru că nu există niciun motiv să le ascundem”.
   Reamintim că doi reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române au venit la sediul IPJ marți, pentru a sta de vorbă cu cele 122 de angajate ale instituției vrâncene. Polițistele din mediul rural au fost intervievate marți, iar cele din mediul urban au răspuns la întrebări ieri. Ghidul de interviu a fost structurat, în principal, pe dimensiuni ce vizează climatul relațional perceput, avantaje și dezavantaje ale statutului femeii în poliție, tendințe de discriminare și hărțuire la locul de muncă. Unele dintre angajatele IPJ nu s-au simțit bine în postura în care au fost puse, precizând că dacă s-ar fi confruntat cu astfel de probleme, nu ar fi tăcut, iar interviul le jignește. Altele nu au avut nimic de comentat, precizând că atâta vreme cât nu au probleme, nu au de ce să fie stânjenite.
   Cei mai nemulțumiți au fost sindicaliștii din poliție. Ei dezaprobă aspectul public pe care l-a căpătat metodologia de intervievare a personalului feminin din MAI referitor la posibile fapte de discriminare și hărțuire, în relațiile lor de serviciu.
   Ei spun că este afectată imaginea socială a salariatelor din poliție, despre care s-ar înțelege, în societate, că sunt chemate la „spovedanii” jenante.
   Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, sindicat din care fac parte și câteva sute de angajați ai IPJ Vrancea, cere ministrului Radu Stroe să declanșeze și alte campanii de evidențiere a abuzurilor comise împotriva personalului MAI. Acestea pot fi axate, cu prioritate, pe mai multe teme, printre care și obligarea tacită a polițiștilor să cumpere, din bani proprii, materiale și logistică strict necesare activităților de serviciu, echiparea precară a personalului participant la misiuni și regimul incompatibilității polițiștilor față de alte profesii.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?