Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Scandal între doi directori pentru ocuparea parterului unei clădiri


   Directorii Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” și Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea și-au declarat război, mărul discordiei fiind parterul unei clădiri în care se află baza turistică a celei de-a doua instituții. În spațiul respectiv, directoarea Colegiului ar vrea să amenajeze un laborator. Directorul de la Sport spune că nu se poate.

 
   Clădirea în care se află baza turistică a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea (DJST), din Focșani, care pune la dispoziția doritorilor locuri de cazare, este mărul discordiei între această instituție și Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani. Cei din conducerea Colegiului susțin că acea clădire este ocupată de DJST fără documente, iar în realitate spațiul ar aparține de drept unității de învățământ. Directorarea acesteia, Mihaela Horeangă, susține că spațiul ar fi foarte util pentru amenajarea unor laborator. „Clădirea este în administrarea nostră, iar spațiul ni s-ar cuveni. Ei nu au documente prin care să dovedească că li s-ar cuveni. Doresc asigurarea siguranței psihice și fizice a elevilor. Am cerut ca să fie mutată baza turistică, pentru că avem nevoie de acel spațiu să realizăm bază de practică pentru domeniul turism și alimentație publică și pentru tehnician în turism. Spațiul acela ne este absolut necesar. Sunt convinsă că autoritățile vor găsi soluții, astfel încât interesele elevilor să primeze în favoarea unor solicitări de cazare ocazionale”, a spus Mihaela Horeangă.
   În tabăra adversă, adevărul este cu totul altul. Spațiul, aflat în curtea Colegiului, a fost dat în administrare DJST în 1996, când Inspectoratul Åžcolar Județean a semnat un protocol în acest sens cu ATTS, actuala Autoritate Națională pentru Sport și Tineret. În baza protocolului, baza de tineret a fost mutată în acea clădire, unde funcționează încă. Cei din conducerea DJST susțin că permanent sunt șicanați de directoarea Colegiului, care le cere să părăsească sediul, deși nu are nici ea documente de proprietate. „În 1996 a fost semnat un protocol cu Inspectoratul Åžcolar și spațiul ni s-a dat în administrare permanentă. Astfel a fost trecut în contabilitate. Eu când am venit, în ianuarie 1996 era înregistrat în contabilitate și de atunci mereu au fost probleme. La un moment dat, noi aparțineam de Inspectoratul Åžcolar, primeam niște bani prin ei. ATTS-ul avea autoritate juridică și a fost înregistrat în contabilitate, la Ministerul de Finanțe. Dacă ni s-a dat în administrare permanentă cum poate doamna să vină și să ceară așa ceva? De când a venit ca director asta încearcă să facă”, a susținut Florina Filimon, contabilul DJST.
   În ciuda solicitărilor conduceri Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani, reprezentanții DJST susțin că nu intenționează să cedeze spațiul. Cum acel protocol semnat în 1996 nu specifica și termenul de eliberare a clădirii, oficialii de la Tineret spun că sunt îndreptățiți să îl ocupe pe perioadă nedeterminată. „Nimeni nu are acte concrete pe acel spațiu, noi avem la București că este al ANST, este înregistrat acolo. Doamna director spune că acel protocol și-a pierdut valabilitatea, dar dacă acolo nu scrie cât este valabil, înseamnă că este permanent. Acum, nici de la noi nu am putea să cedăm spațiul, nu mai este legea care să permită transferul bunurilor de la o instituție la alta. Cei de la Inspectoratul Åžcolar nu au avut ce să ne spună, pentru că nu există clar o hârtie care să spună al cui este spațiul. Doamna director ar trebui să se concentreze pe promovarea la Bac, nu pe aceste subiecte”, aruncă mingea Daniel Gongu, directorul DJST.

O clădire, doi șefi

   Clădirea unde își are sediul baza turistică a DJST este administrată de această instituție și Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, care deține întreaga clădire, mai puțin parterul, care este mărul discordiei. Până în anul 2000, majoritatea clădirilor și terenurilor instituțiilor de învățământ erau în patrimoniul Ministerului Educației. În opinia reprezentanților DJST, având în vedere că unitățile de învățământ sunt în subordinea consiliilor locale, un director de școală nu poate emite pretenții că i-ar aparține un spațiu. Juristul DJST Costică Ciută susține că în cel mai fericit caz, directoarea ar putea fi doar administratorul clădirii, un excepția bazei turistice, desigur. „Important este că patrimoniul respectivei entități era în domeniul public al statului. Este o clădire unde sunt practic doi admi-nistratori. Am dorit să fie o altă poartă, dar dumneaei se prevalează că sunt paznicii ei acolo și împiedică activitatea la modul rău voitor. Vrea să creeze disensiuni, un scandal, că dumneaei are nevoie de acel spațiu. Este proprietatea statului, nu a consiliului Local. Ar fi eventual o trecere sau un schimb doar prin Hotărâre de Guvern și doar atât, nu prin voința doamnei”, a afirmat juristul Costică Ciută.

Inspectoratul Åžcolar în mijlocului unui conflict care nu îi aparține
 
   DJST nu este în subordinea Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea. Cu toate acestea, între cele două instituții funcționează un parteneriat și sunt organizate acțiuni comune. În baza parteneriatului, ISJ a acceptat să medieze conflictul dintre cele două instituții. „Neînțelegerile   s-au creat datorită faptului că cele două instituții au acces în propriile clădiri printr-un spațiu comun. În timp au ajuns la o situație oarecum tensionată. Este un aspect pozitiv că au acceptat să înceapă un dialog constructiv pentru a reglementa o parte dintre probleme cu care s-au confruntat până în prezent”, a spus inspectorul Silvia Chelariu.
   De altfel inspectoarea Chelariu are sarcina de a media acest conflict, vechi de câțiva ani, în care până acum nu s-a făcut nici un progres.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?