Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ce documente sunt necesare pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj


   Absolvenții care nu își găsesc un loc de muncă după finalizarea studiilor, dar și alte categorii de persoane care au rămas fără serviciu pot obține indemnizație de șomaj pe baza unei cereri ce se depune la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea, la care trebuie atașate o serie de documente reglementate de Legea 76/ 2002.

   Astfel, dosarul pentru acordarea indemnizației de șomaj trebuie să cuprindă în primul rând, actul de identitate în original, actele de studii și de calificare (original și copie), precum și o adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale. Mai sunt necesare documente eliberate de organele fiscale teritoriale, din care să rezulte că solicitantul nu realizează venituri sau că realizează, din activități autorizate, are venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj (500 de lei în momentul de față).
   În afara documentelor mențio-nate mai sus, care trebuie să fie prezentate de toate categoriile de solicitanți de in-demnizație de șomaj, cererea pentru acordarea indemnizației de șomaj va fi însoțită, după caz, și de o serie de documente, specifice categoriei în care se încadrează solicitanții.
   Astfel, în cazul persoanelor provenite din muncă, este nevoie de carnetul de muncă, în original și în copie, și/sau adeverința prevăzută la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj, precum și alte acte care atestă existența unor raporturi de muncă sau de serviciu până la data de 31 decembrie 2010 și, după caz, vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 martie 2002. La cerere va fi anexată, în funcție de situație: copia de pe hotărârea judecăto-rească definitivă prin care instanța competentă a dispus reintegrarea în muncă, atunci când reintegrarea nu mai este posibilă la unitatea la care persoana a fost încadrată în muncă anterior, din cauza încetării definitive a activității, sau la unitatea care a preluat patrimo-niul acesteia; adeverință de la unitatea care a preluat patrimoniul unității în care persoana a fost încadrată anterior, din care să rezulte că reîncadrarea în muncă nu mai este posibilă din cauza desființării postului.
    În cazul pensionarilor de invali-ditate care își redobândesc capacitatea de muncă, documentele care mai sunt necesare obținerii indemnizației de șomaj sunt: carnetul de muncă, în original și în copie, și/ sau adeverința prevăzută la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, precum și alte acte care atestă existența unor raporturi de muncă sau de serviciu până la data de 31 decembrie 2010 și, după caz, vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 martie 2002.
    Nu trebuie să lipsească decizia de revizuire medicală, în original și în copie, emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, din care să rezulte redobândirea capacității de muncă, și adeverința de la ultima unitate sau unitatea care a preluat patrimoniul acesteia, după caz, din care să rezulte că reîncadrarea în muncă nu mai este posibilă din lipsa unui post vacant de natura celui ocupat anterior.
    În situația persoanelor ale căror raporturi de muncă sau de serviciu au încetat în perioada de suspendare a acestora, pentru acordarea indemnizației de șomaj sunt necesare: carnetul de muncă, în original și în copie, și/ sau adeverința prevăzută la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj, precum și alte acte care, potrivit legii, atestă existența unor raporturi de muncă sau de serviciu până la data de 31 decembrie 2010 și, după caz, vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 martie 2002; act din care să rezulte data încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncă sau de serviciu.

Acte necesare absolvenților

    În cazul absolvenților instituțiilor de învățământ, în vârstă de minim 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, pe lângă cererea de acordare a indemnizației mai trebuie: actul de absolvire a formei respective de învățământ, în original și în copie; adeverință eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidențele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditat sau notificat conform legii.
    În cazul absolvenților școlilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, este necesar actul de absolvire a școlii speciale pentru persoane cu handicap, în original și în copie.
    Dosarul cu toate documentele amintite se depune la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?