Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Membrii AMR, nemulţumiţi de alegerea unui procuror ca şef al CSM


   Membrii AMR Vrancea se vor întruni mâine pentru a discuta despre alegerea unui procuror în fruntea Consiliului Superior al Magistraturii. Ei susțin „că organismul care garantează independența justiției nu poate fi condus de o persoană care este supusă controlului ierarhic”, respectiv un procuror. Chiar și unii membri ai Consiliului susțin că acest for a fost politizat.

   Judecătorii și procurorii, membri ai Asociației Magistraților din România (AMR) Filiala Vrancea, se vor întâlni mâine pentru a discuta despre situația creată de alegerea unui procuror în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit reprezentanților AMR, alegerea unui procuror în fruntea organismului care garantează independența justiției este „un lucru nefiresc și nelalocul lui”, care nu respectă cutuma. „La nivel local, marți, ne propunem să convocăm o adunare a membrilor Filialei Vrancea a AMR pentru a discuta despre comunicatul AMR legat de problema alegerilor din CSM. O să vedem care este opinia colegilor legată de faptul alegerii unui procuror în fruntea CSM. În opinia majoritară a membrilor Consiliului Director, s-a încălcat principiul că organismul care garantează independența justiției nu poate fi condus de o persoană care este supusă controlului ierarhic. În cadrul întâlnirii, vom puncta tot ceea ce s-a considerat că a fost încălcat, începând de la faptul că proiectele au fost depuse înainte cu o oră de a începe ședința, ceea ce încalcă principiul transparenței. Dacă noi suntem magistrați, este firesc ca toți cei care candidează pentru o funcție de conducere să parcurgă aceiași pași și aceleași reguli, nu pentru cei din CSM într-un anumit mod și pentru cei din țară în altul. Procedura face parte din lege”, a declarat judecătoarea Mariana Croitoru, președintele AMR Vrancea și vicepreședinte la nivel național al aceleiași Asociații.
   După discuțiile ce vor avea loc marți, urmează două zile de dezbateri la București, urmând a fi luate decizii în funcție de opiniile exprimate de magistrați.
   De altfel, chiar între membrii CSM sunt disensiuni, după ce judecătorul Horațius Dumbravă a declarat, pentru luju.ro, că „CSM s-a politizat, a împrumutat tehnici de manipulare, de construcții și jocuri politicianiste cu un orizont extrem de periculos pentru sistemul de justitie!”. Magistratul s-a detașat astfel de colegii săi cu care a întocmit un proiect comun atunci când a candidat pentru alegerea în funcția de membru al CSM. Este vorba de judecătorul vrâncean Adrian Toni Neacșu și Cristi Dănileț. „Delimitarea dumnealui denotă onestitate, dacă a luat o poziție singulară cu siguranță că l-a revoltat ceva”, este de părere judecătoarea Croitoru.
   Cert este că ultimele alegeri din CSM i-au nemulțumit pe membrii AMR, din moment ce s-a decis convocarea Consiliului Director în ziua de 9 ianuarie. „Asociația Magistraților din România consideră un lucru nefiresc și nelalocul lui alegerea în funcția de președinte al organismului care garantează independența justiției a unui procuror a cărui activitate este supusă controlului ierarhic și care funcționează sub autoritatea ministrului Justiției. Controlul ierarhic exercitabil conform Constituției asupra unei persoane care conduce o instituție reprezintă o formă de control asupra instituției înseși. Dincolo de interdicții legale exprese, interpretarea sistematică și teleologică a Constituției și a Legii de organizare a CSM duce fără putință de tăgadă la concluzia că în calitate de garant al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un președinte judecător. Independența judecătorului nu este asigurată și garantată nicăieri în lume de o persoană care, printre altele, nu face parte din rândul judecătorilor și nu se bucură la rândul ei de garanțiile cu privire la respectarea cărora trebuie să vegheze”, se arată în comunicatul de presă al AMR.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?