Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Vrâncenii preferă creditele şi depozitele ÎN VALUTĂ


   Anul 2012 a însemnat o creștere a restanțelor înregistrate de vrânceni la instituțiile bancare. Peste 228 milioane lei esta valoarea restanțelor la bănci, cele mai multe pentru împrumuturile în moneda națională, respectiv 138 milioane lei. Ultimele date publicate de Banca Națională pentru anul trecut arată însă și o creștere a economiilor păstrate de vrânceni, în valută, care au ajuns la 465 milioane lei, adică un salt de circa 100 milioane lei față de începutul lui 2012. Situația economică s-a stabilizat în luna decembrie, prin instalarea noului guvern condus de Victor Ponta. Efectul alegerilor s-a văzut în aprecierea leului românesc, atât față de euro cât și față de dolarul american. Într-o singură lună, leul a câștigat aproape cât a pierdut în cursul anului trecut în fața celor două valute.

   Vrâncenii au renunțat la creditele în moneda națională și preferă împrumuturile în valută, indiferent de riscurile presupuse de cursul de schimb. Doar agenții economici se mai împrumută în leul românesc, arată ultimele date publicate de Banca Națională pentru anul trecut. Creșterea creditelor a însemnat însă și una a restanțelor, atât la împrumuturile în valută cât și la cele în lei.
   La sfârșitul lunii noiembrie, potrivit BNR, restanțele vrâncenilor la creditele contractate la instituțiile bancare au depășit pragul de 228 milioane lei. Cele mai multe restanțe erau la creditele în moneda națională, cu 138 milioane lei. Aceasta deși leul nu este moneda preferată pentru creditare.
Doar 869 milioane lei au împrumutat vrâncenii în moneda națională, ponderea fiind la agenții economici, cu 524 milioane lei. Chiar și așa este un salt față de situația înregistrată la sfârșitul anului trecut, când împrumuturile în leul românesc erau de doar 802 milioane lei, din care 444 milioane erau împrumutați de agenții economici.
   Statistica BNR arată că vrâncenii preferă valuta atunci când trebuie să se împrumute. Valoarea creditelor în valută se ridica la peste 979 milioane lei la sfârșitul lunii noiembrie 2012, cu 27 milioane de lei mai mult decât la începutul anului trecut. Ponderea o dețineau persoanele fizice, cu 564 milioane lei, adică o creștere de 13 milioane lei față de sfârșitul anului trecut. De altfel, datorită dobânzilor mici, creditele în valută sunt preferate de populație pentru împrumuturile imobiliare. Astfel, împrumuturile în valută pentru achiziționarea unei locuințe erau de 199 milioane lei, față de 175 milioane lei la sfârșitul anului trecut.
   În ceea ce privește economiile, potrivit statisticii de la BNR, la sfârșitul lunii noiembrie 2012, vrâncenii dețineau peste 1.071 milioane lei în depozite și conturi în moneda națională precum și 465 milioane lei în valută. Cifrele arată că vrâncenii au avut încredere doar în euro sau dolarul american pentru a-și păstra economiile. Față de începutul anului trecut, conturile și depozitele în valută au crescut cu aproape 100 milioane de lei în vreme ce economiile în moneda națională au scăzut cu circa 30 milioane lei.

Instalarea guvernului a apreciat leul românesc

   Evoluțiile cursului de schimb din ultimele luni i-au mai liniștit pe cei care au credite în valută. Potrivit unei analize realizată de firma de brokeraj Noble Securities, leul românesc a înregistrat cea mai mare apreciere a unei monede din Europa față de Euro. Motivele aprecierii au fost identificate în stabilitatea oferită în urma alegerilor din decembrie precum și instalarea rapidă a noului guvern condus de Victor Ponta.
   Astfel, în luna decembrie, leul a crescut cu circa 1,6% față de euro, astfel încât a recuperat o parte din deprecierea suferită pe parcursul anului și a încheiat 2012 cu o scădere de aproximativ 2,9% comparativ cu moneda unică europeană. Leul a rămas singura monedă din UE care s-a depreciat anul trecut față de euro, dar a părăsit „podiumul” monedelor din Europa care au marcat cele mai mari scăderi comparativ cu moneda unică europeană. Tot în decembrie, leul a avut o creștere semnificativă pe piețele financiare și față de dolarul american, cu circa 3%, astfel încât moneda națională a recuperat aproape în totalitate devalorizarea din timpul anului 2012 față de USD. „Au fost desigur, mai mulți factori care au susținut Leul în ultima perioadă, dar cel mai important dintre aceștia a fost stabilitatea adusă de alegeri și confirmarea rapidă a unui nou guvern, fără tensiuni suplimentare. Acest lucru a accentuat impactul pozitiv al altor factori, precum reducerea deficitului bugetar și evitarea recesiunii – spre deosebire de alte țări din regiune: estimările privind creșterea economică pe 2012 se situează sub 1%, dar rămân pozitive. Desigur, au fost și alte variabile punctuale care au contribuit la aprecierea monedei naționale, precum intrările de Euro de la românii plecați în străinătate și care vin în țară de sărbători”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?