Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

A crescut numărul comercianţilor vrânceni


   Anul care se încheie a fost unul dificil pentru oamenii de afaceri, dar schimbările politice par să fi readus speranța pentru patroni, care au decis să își investească economiile depozitate în conturi bancare. Ultima situație statistică de la Oficiul Registrului Comerțului arată o creștere atât a persoanelor fizice autorizate cât și a persoanelor juridice active din Vrancea. La începutul lunii decembrie erau înregistrați 12.405 comercianți activi, din care 5.291 de persoane fizice autorizate. Comparativ, în perioada similară din 2011, erau înregistrate 4.721 persoane fizice autorizate și 6.775 persoane juridice, adică un total de 11.496 de comercianți activi. „Din numărul total de firme înregistrate în Registrul Comerțului au fost excluse firmele cu suspendare temporară a activității, sucursalele fără personalitate juridică, firmele radiate, firmele aflate în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, faliment, insolvență, etc.”, precizează Oficiul Registrului Comerțului.
   Problemele din economie au fost transpuse în numărul mare de firme care au intrat în insolvență și faliment. Dacă în 2011 erau înregistrate 106 firme care au intrat sub incidența legii 85, în 2012 au fost 108 firme. În schimb, a crescut numărul firmelor înmatriculate. Astfel, de la 1.544 de înmatriculări înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului pe parcursul anului 2011, s-a ajuns la 1.702 înmatriculări. Cel mai mare salt a fost la persoane fizice autorizate, respectiv 863 PFA în 2011, comparativ cu 681 în 2011. În ceea ce privește societățile radiate, numărul acestor cazuri s-a redus cu peste 8% în 2012 comparativ cu anul anterior. De la 1.002 cazuri în 2011, numărul radierilor a scăzut la 921 în 2012. În schimb, a crescut numărul firmelor suspendate, de la 337 în 2011 la 467 în 2012.

Modificări în fiscalitate

   Explicația pentru creșterea numărului de comercianți care vor plăti taxe și impozite la stat ar putea fi măsurile de stimulare economică introduse de noul guvern condus de Victor Ponta. Printre măsurile fiscale luate de guvernul USL în 2012 se numără majorarea plafonului de scutire la plata TVA de la 35.000 euro la 65.000 euro, aplicat de la 1 iulie 2012 ceea ce a generat o relaxare fiscală consistentă la nivelul micilor întreprinzători, dar și acordarea dreptului recuperării pierderii fiscale în cazul fuziunii și divizării firmelor. Schimbările în fiscalitate vor continua și în 2013.
   De la 1 ianuarie va fi introdus sistemul de plată a TVA la încasarea facturii. Este o decizie care ajută majoritatea comercianților, după cum arată și programul de guvernare prezentat de USL în Parlament. Se estimează că de acest sistem vor beneficia aproximativ 430 mii de plătitori de TVA, care reprezintă aproximativ 92% din numărul total al plătitorilor de TVA.
   O altă decizie se referă la „transpunerea prevederilor Directivei 2010/45/CE referitoare la emiterea facturilor, care va oferi contribuabililor securitate juridică în ceea ce privește obligațiile de facturare, prin stabilirea unor reguli clare privind informațiile cuprinse în facturi și termenul limită de emitere a facturilor în cazul tranzacțiilor transfrontaliere”. „În ultimii ani, România a trecut prin experiența unei ajustări fiscale de tip cantitativ, cu serioase implicații sociale și efecte reduse în planul relansării economice. Realitatea economică arată că austeritatea bugetară nu constituie, în sine, cheia problemelor economice, în absența politicilor care să faciliteze creșterea economică, crearea de locuri de muncă și reducerea impactului social al ajustării fiscale”, se arată în programul de guvernare al USL pentru următorii patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?