Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

De astăzi, ţăranii vor putea să vândă carne de porc în pieţe


   Persoanele care doresc să cumpere carne de porc crescut în curte, hrănit cu furaje și fără hormoni pot merge de astăzi, în Piața Moldovei din Focșani, unde s-au amenajat tarabe speciale pentru țăranii care își sacrifică animalele. Autoritățile au găsit o soluție de compromis, astfel încât să permită accesul porcilor crescuți în gospodărie, în piețe, dar să și verifice dacă din punct de vedere sanitar veterinar, carnea este bună. S-a luat decizia ca prin rotație, toate abatoarele autorizate din județ să trimită un reprezentant care să recolteze probe pentru determinarea pestei porcine, iar reprezentantul circumscripției sanitar veterinare să ia probe pentru depistarea trichinelozei. „Cei care vin în piață trebuie să dispună de sume de bani pentru a plăti aceste analize. Noi le-am pregătit mese, există două sectoare care le sunt puse la dispoziție”, ne-a declarat Fănică Popa, directorul Administrației Piețelor Focșani.
   Cele două sectoare vor fi amplasate unul în interiorul Pieței Moldovei în zona în care de obicei se vând produse de artizanat și altul în zona boxelor cu brânzeturi.
   Pe lângă bani pentru analize, țăranii trebuie să dețină certificat de producător. Până acum, au fost trimise peste 150 de cereri din partea micilor crescători de porci, care doresc să sacrifice animalele pentru a le vinde, în  preajma Crăciunului.
   O altă piață în care se poate comercializa carnea porcilor din gospodării este cea de la Adjud. Medicii le recomandă tuturor cumpărătorilor să achiziționeze doar din locurile în care este expus și avizul sanitar veterinar.
   Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii și se poate complica, putând duce la deces. În ceea ce privește organele, nu există riscul îmbolnăvirii de trichineloză, ci al unor toxiinfecții alimentare, în cazul în care nu au fost controlate de personal specializat. Pentru preparate, carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să fie verificată eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?