Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Pe drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă


   Niciun drum din județul Vrancea nu era aseară, închis traficului rutier. Polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, reprezentanții Secției de Drumuri Naționale și cei de la Drumuri Județene ne-au precizat ieri, că pe toate drumurile din județ se circulă în condiții de iarnă.
  
   Utilajele au intervenit încă din noaptea de sâmbătă spre duminică, deoarece exista riscul ca pe drumuri să se formeze polei. Până aseară, niciun drum din Vrancea nu era blocat. Peste tot se circula în condiții de iarnă. Åžeful Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Marian Paraschiv, ne-a precizat că de duminică noaptea de la ora 1.00 și până în dimineața aceleiași zile, la ora 6.00, pe drumurile naționale din județ au fost împrăștiate 120 de tone de material antiderapant. „În acest moment (duminică ora 13.00- n.r), 22 de utilaje sunt în teren. Am început să acționăm de duminică noapte de la ora 1.00, când a început să plouă și exista riscul să se formeze polei. S-a împrăștiat material antiderapant pe toate drumurile. După ora 3.00, au început lapovița și ninsoarea și s-a acționat pentru îndepărtarea stratului de zăpadă depus pe partea carosabilă și a fost împrăștiat material antiderapant. Până azi dimineață (ieri dimineață – n.r) la ora 6.00, au fost împrăștiate 120 tone de material antiderapant. Deocamdată nu au fost probleme deosebite, iar utilajele vor fi permanent pe traseu și vor acționa pentru îndepărtarea zăpezii, care se depune pe carosabil și vor împrăștia material antiderapant”, a explicat Marian Paraschiv, șeful Secției de Drumuri Naționale Vrancea.
   Nici pe drumurile județene din județul Vrancea nu sunt probleme. Autoritățile județene au luat toate măsurile necesare pentru ca drumurile să fie practicabile.
   Ieri după-amiază, 22 de utilaje de la deszăpezire erau în teren. „La această oră (ieri după-amiază – n.r) avem în teren 22 de utilaje cu 38 de persoane, care deservesc aceste utilaje. S-a acționat încă din noaptea de sâmbătă spre duminică și nu am avut drumuri blocate. Utilajele sunt în teren pentru a curăța partea carosabilă, iar materialul antiderapant se împrăștie în funcție de nevoi. Nu am avut drumuri blocate și nici alte probleme”, a explicat inginerul Romeo Iordache, de la Direcția de Dezvoltare din cadrul Consi-liului Județean Vrancea.
   Autoritățile spun că sunt pregătite să intervină în orice moment, mai ales că jumătate din județul Vrancea este sub atenționare meteo Cod Galben de ninsori viscolite, până astăzi la ora 10.00. Potrivit atenționării, va continua să ningă în cea mai mare parte a Moldovei și în zona Carpaților Orientali. Se va depune strat nou de zăpadă, rafalele de vânt vor depăși 50…60 kilometri pe oră, viscolind și spulberând zăpada, iar vizibilitatea va fi redusă.

Atenție în trafic!

   Pentru a preîntâmpina evenimentele rutiere grave, Poliția Rutieră recomandă participanților la trafic să adapteze permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. „Chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare. Evitați acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa. Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos. Nu efectuați depășiri riscante! Nu conduceți când sunteți obosiți. Programați călătoriile în așa fel încât să nu conduceți în stare de oboseală. Dacă este necesar să conduceți pe vreme de iarnă, plănuiți deplasarea din timp. Asigurați-vă că aveți suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiți din cauza frigului și, totodată, să puteți continua drumul după deblocare”, transmite inspectorul Cătălin Manea, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, participanților la trafic.
   Totodată, polițiștii vă sfătuiesc să folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, și pe cele de ceață, în condiții de ceață densă, să nu consumați alcool, iar centura de siguranță trebuie cuplată de toate persoanele care se află în mașină. Verificați instalația de iluminare-semnalizare, nivelul uleiului, antigelului, lichidului de parbriz, precum și instalația de climatizare. Curățați în permanență farurile și blocurile de semnalizare.
   În zilele cu ninsori, viscol, lapoviță sau ploi o atenție deosebită trebuie acordată pietonilor, care în astfel de condiții sunt mai puțin prudenți când traversează drumul pu-blic sau circulă pe partea carosabilă. Pietonii trebuie să se asigure temeinic înaintea traversării drumului public și să se angajeze în traversare doar după ce s-au asigurat că manevra se poate face doar în condiții de maximă siguranță. Deplasarea pietonilor să se facă numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului și cât mai aproape de marginea carosabilului.Treceți strada numai prin locurile marcate și semnalizate corespunzător! În intersecțiile fără marcaj pietonal, traversați pe la colțul străzii, numai după o temeinică asigurare!
   Înainte de a pleca la drum, informați-vă despre condițiile meteorologice și despre starea drumurilor, pe traseul pe care îl aveți de parcurs la Comandamentul Central de Iarnă din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii la numerele de telefon 021/9360, 021/264.33.33 și 021/264.33.34.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?