Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Poliţiştii caută în trafic şoferi băuţi sau drogaţi


   Sărbătorile sunt întotdeauna un prilej de bucurie, numai că unii se bucură prea mult. Unii nu pot petrece dacă nu consumă și alcool și nu au fost puține cazurile când au urcat la volan. Pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite, în perioada sărbătorilor de iarnă polițiștii rutieri vor intensifica controalele în trafic. 
   Prima acțiune se desfășoară până pe 16 decembrie, când în contextul operațiunii „Alcohol & Drugs”, pusă în aplicare la nivel european de Organizația profesională a polițiilor rutiere din Europa (TISPOL), la care România este parte, toți conducătorii auto opriți în trafic vor fi testați cu aparatul etilotest. În anii anteriori, s-a constatat că în perioada sărbătorilor de iarnă există tentația de a consuma băuturi alcoolice și de a conduce apoi autovehicule.
   Polițiștii recomandă șoferilor să nu se urce la volan, dacă au consumat băuturi alcoolice. Polițiștii vrânceni spun că pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice trebuie să știe că riscă și închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancțiunea prevăzută de lege pentru cei depistați în trafic cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 grame per litru alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reținut fără drept de circulație.
   Consumul de alcool constituie un important factor de risc pentru șofer, pasageri și ceilalți parti-cipanți la trafic, crescând șansele de implicare într-un accident rutier. Pentru a conduce în siguranță, șoferul trebuie să își păstreze starea de atenție, să reacționeze rapid, să vadă clar și să aprecieze corect distanța și viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacție, echilibrul și capacitatea de a vorbi. Când aceste funcții sunt afectate, probabilitatea producerii unui accident crește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?