Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Trei vrânceni au ars de vii în locuinţele cuprinse de flăcări


   Focul poate deveni, în orice moment, cel mai mare dușman al omului. Îi poate omorî, mutila sau lăsa fără acoperiș deasupra capului. De la începutul anului și până în prezent, trei oameni au murit în incendiile care le-au cuprins casele. Printre aceștia s-a numărat și o bătrână de 88 de ani, din comuna Mera. Bucătăria acesteia a luat foc de la un coș de fum deteriorat, iar butelia pe care o avea în interior a explodat. Femeia, care se deplasa foarte greu, a fost găsită carbonizată în pat.
   O statistică întocmită de pompieri arată că anul acesta, 90 de incendii au avut drept cauze mijloacele de încălzire improvizate, instalațiile electrice sau sistemele de încălzire defecte ori coșurile de fum necurățate. Toate aceste evenimente puteau fi evitate dacă erau luate la timp măsurile de prevenire corespunzătoare. „Odată cu instalarea anotimpului friguros, se observă o creștere a numărului incendiilor produse la gospodăriile cetățenilor. Pentru evitarea producerii unor evenimente cu urmări nedorite, recomandăm câteva măsuri de apărare împotriva incendiilor, specifice sezonului rece. Este interzisă exploatarea cu defecțiuni sau improvizații a instalațiilor electrice, sistemelor de ventilație/climatizare, precum și intervenția unor persoane neautorizate la aceste instalații. Aparatele electrice care sunt în funcțiune trebuie supravegheate, pentru a depista eventualele defecțiuni ce pot genera incendii, iar în cazul în care se constată că este o problemă, aparatul trebuie deconectat. Reșourile, radiatoarele electrice, aerotermele, precum și alte aparate consumatoare de energie electrică ce au suprafețe incandescente trebuie  supravegheate pe toată perioada funcționării și nu trebuie să fie amplasate lângă mobilă, îmbrăcăminte sau alte materiale combustibile”, transmit pompierii vrânceni. Ei îi mai sfătuiesc pe cetățeni să evite suprasolicitarea instalațiilor electrice prin punerea în funcțiune a mai multor consumatori concomitent.
   În ultimii patru ani, s-a constatat că aproape 2/3 dintre cauzele generatoare de incendii la locuințe sunt reprezentate de improvizații la instalațiile electrice, de gaze și de încălzire sau de lipsa verificărilor sezoniere la coșurile de fum. Astfel că, la nivel național, se derulează campania de informare și conștientizare a populației intitulată RISC: „Renunță. Improvizațiile sunt catastrofale”. Scopul campaniei este acela de a informa cetățenii cu privire la pericolele la care se expun, atât ei cât și cei din jur, atunci când apelează la improvizații sau neglijează importanța verificărilor periodice a instalațiilor sau coșurilor de fum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?