Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Vizita medicală, obligatorie la fiecare reînnoire a permisului de conducere


   Åžoferii nu-și vor mai putea preschimba permisele fără a face, în prealabil, vizita medicală. Codul Rutier a fost modificat, fiind obligatorie întocmirea fișei medicale la orice reînnoire a permisului de conducere. În prezent, persoanele care își reînnoiesc permisul de conducere trebuie să treacă pe la medic doar dacă documentul este expirat. Potrivit altor modificări, scuterele și ATV-urile nu mai pot fi conduse dacă persoana doritoare nu deține permis corespunzător.
   Legea 203/2012 pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce a fost adoptată de deputați la finele lunii octombrie și de senatori în septembrie. Potrivit noilor reglementări, care vor fi aplicate de la jumătatea lunii ianuarie, a anului viitor,  mopedurile sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis. Potrivit actului normativ, prin moped se înțelege „un vehicul, cu două, trei sau patru roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 kilometri pe oră, dar nu depășește 45 kilometri pe oră și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350 kilograme, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric”.
   Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obținut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniți. Permisul pentru această ca-tegorie este valabil 10 ani și poate fi obținut prin susținerea unei probe teoretice de verificare a cunoștințelor și susținerea unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului în trafic. Noile reglementări permit și o serie de echivalări între anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere. Scapă de cursuri, pentru a putea conduce un moped, cei care au deja permis de conducere pentru categoriile A și A1.
   De asemenea, o altă noutate este aceea că din ianuarie 2013 va apărea și categoria B1 pentru      ATV-uri. Cei care au deja permis de conducere categoria B nu mai trebuie să susțină examenul și pentru categoria B1. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?