Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Peste 11 milioane de lei pentru arieratele primăriilor vrâncene


   Primăriile din Vrancea au primit peste 11 milioane de lei la ultima rectificare bugetară pentru plata arieratelor la investițiile derulate în ultimii ani. Banii au fost alocați la ultima rectificare bugetară din acest an, realizată sâmbăta trecută de către Guvernul condus de Victor Ponta. Sumele sunt alocate cu destinație precisă, iar primarii comunelor vrâncene au câteva zile la dispoziție pentru a întocmi documentațiile care trebuie transmise către Consiliul Județean și Direcția Generală a Finanțelor Publice, în funcție de tipul de arierate pentru care solicită fonduri.
   De altfel, datoriile restante pentru diferite investiții și chiar pentru lucrările de deszăpezire efectuate iarna trecută au fost principalele probleme ridicate de edilii prezenți la întâlnirea de ieri, despre pregătirile pentru iarnă.
   Adjud, Mărășești, Panciu sunt orașele care au probleme din cauza facturilor restante din iarna trecută și care au fost uitate de fosta guvernare pedelistă. Din acest motiv, au explicat edilii, există probleme la încheierea contractelor pentru deszăpezirea din această iarnă. Pe de altă parte, alte primării au ridicat problema lipsei banilor pentru combustibil, pentru materiale antiderapante sau chiar pentru lemnul necesar încălzirii școlilor și grădinițelor.
   Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Iulian Matache, le-a cerut, ieri, primarilor prezenți la întâlnire, să fie foarte atenți la întocmirea documentațiilor și la solicitarea de fonduri pentru că „e ultima rectificare bugetară, alți bani nu mai vin”. „Trebuie să comunicați inclusiv facturile. Sunt singurii bani pe care îi mai alocă Guvernul pentru plata arieratelor, a datoriilor restante și a cheltuielilor curente”, a explicat Iulian Matache. Primarii trebuie să comunice aceste situații până la 7 noiembrie, în cazul datelor care trebuie transmise Consiliului Județean, astfel încât administrația județeană să le centralizeze și să le trimită DGFP.
   Ordonanța 61 din 2012, privind rectificarea bugetară, prevede că Vrancea primește 2,47 milioane lei din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 pentru achitarea arieratelor provenite din derularea programului pentru reabilitarea, modernizarea și/sau asfaltarea drumurilor de interes județean și de interes local, alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate la sate precum și în unitățile administrativ-teritoriale cu resurse turistice, potrivit HG 577 din 1997.
   Alte 4,029 milioane lei sunt pentru sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 pentru achitarea arieratelor provenite din derularea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spațiul rural, potrivit Ordonanței 7 din 2006.
   De asemenea, 5,288 milioane lei sunt pentru sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 pentru achitarea arieratelor.
   Tot la ultima rectificare de buget, Municipiul Focșani a primit 6 milioane lei pentru ENET, a doua sumă alocată la nivel național de către Executivul USL pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică.
   De asemenea, Vrancea a primit încă 4,5 milioane lei, sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?