Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Două zile de sărbătoare pentru locuitorii din Jariştea


   Locuitorii comunei Jariștea au petrecut două zile la sfârșitul săptămânii trecute la cea de-a șasea ediție a Zilei Comunei, manifestare organizată de Primărie și Consiliul Local. Festivalul a cuprins atât momente culturale, prin lansarea unei cărți, prezentarea unui album foto, dar a fost și un prilej de omagiere a celor mai în vârstă locuitori ai comunei. Primarul Cătălin Toma a premiat, duminică, zece cupluri din Jariștea care au împlinit 50 de ani de căsnicie. În cadrul aceluiași eveniment au fost premiați trei agenți economici care au o activitate mai mare de 10 ani pe raza comunei, dar și copiii cu rezultate deosebite la învățătură. Manifestările cultural-artistice s-au desfășurat la Căminul Cultural „Ion Saragea” și la Biblioteca Jariștea, iar spectacolele de muzică și divertisment în centrul comunei. Pe scenă au urcat artiști cunoscuți ai muzicii românești, precum Alex Velea, Carmen Åžerban, Doina Ioniță, Alb Negru, DJ Ryno&Sylvya. Zilele Comunei s-au încheiat cu un foc de artificii. La manifestări au fost prezenți prefectul Cătălin Popescu, deputatul Nini Săpunaru, primari de pe Valea Milcovului.

   Festivalul de la Jariștea a debutat cu două evenimente culturale, lansarea cărții „Raiul”, autor Janine Vadislav și prezentarea albumului „Ipostaze ale trecutului comunei Jariștea și ale fostei comune Vărsătura”, realizat de Valentin Muscă. La începutul prezentării a fost ținut un moment de reculegere în memoria celui care a fost vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, despre care Valentin Muscă a arătat că a fost un factor de echilibru în ultimii 20 de ani în Vrancea.
La manifestarea de sâmbătă au fost prezenți prefectul Cătălin Popescu, deputatul Nini Săpunaru, profesorul de limba română Maria Lupu.
   Albumul „Ipostaze ale trecutului comunei Jariștea și ale fostei comune Vărsătura” conține fotografii din anii ’30-’40 ai secolului trecut. În imaginile prezentate la Căminul Cultural „Ion Saragea”, elevii din Ja-riștea au văzut cum arăta comuna lor în urmă cu aproape 80 de ani. Imaginile culese de la Arhivele Naționale sunt un document rămas peste ani întru amintirea celor care au construit comuna de astăzi.
   Primarul Cătălin Toma vrea ca generațiile viitoare să își aducă aminte de oamenii de astăzi ai comunei, iar în perioada următoare vrea să realizeze un album cu ima-gini din Jariștea de astăzi. Mărturie a interesului autorităților locale din Jariștea pentru istoria comunei este și activitatea unui club de patrimoniu cultu-ral în localitate, proiect derulat împreună cu Direcția de Cultură. „Comuna Jariștea este o poveste, o legendă, dar nu asta ne înnobilează pe noi. Pe noi, jăriștenii, ne înnobilează curățenia sufletească, bunătatea și modul nostru propriu de a fi în lume, de a privi oamenii drept în ochi, de a nu ne pleca niciodată capul, de a fi puternici, de a fi drepți și de a privi mereu către viitor”, a spus profesorul de limba română, Maria Lupu.

„Trebuie să fiți mândri de comuna în care trăiți”

   Deputatul Nini Săpunaru l-a felicitat pe primarul Cătălin Toma pentru organizarea „Zilelor comunei Jariștea”. Parlamentarul le-a spus locuitorilor comunei că, deși este cel mai tânăr primar, edilul din Jariștea a reușit în fiecare an să toarne cel puțin „un kilometru de asfalt”. „Sunt extrem de mulțumit de ceea ce văd astăzi. Vă felicit pentru ceea ce ați realizat. Cred că vă îndreptați spre o sărbătoare care să îi omagieze pe fiii comunei Jariștea. Sunt foarte mulți oameni de vază născuți în Jariștea și cred că ar fi interesant să faceți un memento și să începeți sărbătoarea Zilei Comunei prin prezentarea acestor oameni. Trebuie să fiți mândri de comuna în care trăiți și de primarul dumneavoastră, cel mai tânăr primar din Vrancea. Sunt extrem de mândru de modul în care își rezolvă pro-blemele în comuna Jariștea și cred că nu a fost an în care să nu toarne cel puțin un kilometru de asfalt”, a afirmat deputatul PNL, Nini Săpunaru.
   La rândul său, prefectul Cătălin Popescu a subliniat că asemenea acțiuni culturale, cum au fost cele de la Jariștea, sunt o raritate în comunele vrâncene. „E o mare satisfacție să participăm la o asemenea acțiune unde sunt foarte mulți tineri. Foarte greu mai poți să desfășori și să participi la o asemenea activitate culturală. Dumneavoastră, ca tineri, ați avut norocul să vă nașteți într-o comună cu istorie, o comună care de-a lungul timpului a însemnat foarte mult pentru Vrancea”, a afirmat prefectul Cătălin Popescu.

Premii pentru cuplurile de aur

   A doua zi a evenimentului a debutat cu competiții dedicate celor mici, respectiv un concurs de desene pe asfalt și un concurs de biciclete. Au urmat o slujbă religioasă și o masă pregătită la Căminul Cultural din comună. Tot aici, primarul Cătălin Toma a premiat zece cupluri din Jariștea care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Premii au fost oferite și pentru trei copii cu rezultate deosebite la învățătură, dar și pentru societățile comerciale cu o activitate mai mare de 10 ani pe raza comunei Jariștea. Patronii acestora au primit, pe lângă diplome, câte o sticlă cu vin din anul înființării societăților comerciale. Organizarea „Zilelor comunei Jariștea” a devenit o tradiție în ultimii ani, după ce Cătălin Toma a câștigat mandatul de primar al localității.
   Primarul spune că în fiecare an încearcă să organizeze activități prin care să aducă o clipă de bucurie pentru toate categoriile de vârstă. „În fiecare an de când am câștigat mandatul de primar am considerat necesar să avem o zi sau două pentru Zilele comunei Jariștea. Am încercat să acoperim toate segmentele populației, mă refer la aceste cupluri care au împlinit zece ani de căsătorie pentru că se știe că, în mediul rural, căsătoria este la baza familiei, a societății. Am continuat cu copii, elevi eminenți ai școlii generale, mă refer la premierea rezultatelor deosebite pe care aceștia le au la învățătură, prin organizarea unui concurs. Nu în ultimul rând, am acordat premii societăților comerciale care au împlinit zece ani de activitate în comună”, a afirmat primarul Cătălin Toma.
   Banii pentru manifestările din cele două zile au provenit atât din bugetul local cât și de la numeroșii sponsori locali. De la binecunoscutele Moripan Alex, Aurora Odobești, Odovitis, Grupul Paco și până la consilierii locali din Jariștea. „Deși, față de anul trecut, suma a fost mult mai mare, oamenii au avut dare de mână probabil pentru că au văzut că nu cheltuim banii fără cap ci pentru cele două zile de festival”, spune primarul din Jariștea.

Canalizare și blocuri ANL la Jariștea

   Proiectele primăriei Jariștea sunt ambițioase și au toate șansele să se realizeze în următorii patru ani, sub un guvern USL. Primarul Cătălin Toma a obținut deja aprobarea pentru realizarea, la fosta primărie din Vărsătura, a unui Centru Multifuncțional de asistență socială pentru 38 de persoane. Prin acest centru vor fi create cele mai bune condiții pentru persoane vârstnice, care vor beneficia de asistență socială, asistență medicală etc.. De asemenea, în acest an, primăria Jariștea a încheiat un proiect prin Programul Operațional Sectorial pentru dezvoltarea capacității administrative.
Urmează proiectele pentru infrastructură și realizarea canalizării în comună. „La infrastructură sperăm să terminăm drumul comunal 133, unde finanțarea este prin HG 577. Urmează să aplicăm proiecte pentru tot ce înseamnă canalizare, parte a proiectului mai mare Vranceaqua”, spune primarul Cătălin Toma.
   Un alt proiect important pentru comunitatea din Jariștea este construirea a două blocuri ANL, cu locuințe pentru tinerii din comună care nu au posibilități financiare. „Vrem ca prin tot ceea ce facem să arătăm că nu am fost aleși degeaba. Vrem să realizăm două corpuri locative prin Agenția Națională de Locuințe. Avem foarte mulți oameni foarte tineri care nu au posibilități financiare pentru a-și permite achi-ziționarea unui apartament, a unei locuințe. Atunci vrem să venim în sprijinul acestora prin acest program care sperăm să fie cât mai util pentru cele 36 de persoane care vor beneficia de el”, a precizat primarul Cătălin Toma.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?