Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Lucrări de consolidare şi modernizare la Biblioteca Judeţeană


   Joi a avut loc recepția la terminarea lucrărilor la obiectivul Consolidare și modernizare sediu Biblioteca Județeană ‘Duiliu Zamfirescu’ din Focșani, obiectiv de investiție promovat în cadrul Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităților naturale și pregătirea pentru situații de urgență – Componenta B: Reducerea riscului seismic, finanțat dintr-un împrumut de la Banca Mondială și cofinanțat de Guvernul României.
   Biblioteca Județeană, ridicată la finele secolului al XIX-lea, este monument istoric și reprezintă una dintre puținele construcții arhitecturale în stil eclectic din oraș, fiind amplasată în zona centrală. Clădirea, dispusă pe 2 nivele ( P+1E), a fost grav afectată de seismele din 1977 și 1986, lucrări de reparații și consolidare desfășurându-se între 1990-1993, fără modificări ale exteriorului.
   Lucrările executate au avut în vedere, pe de o parte, îmbunătățirea comportării structurii în ansamblul ei, prin lucrări de consolidare, scopul prioritar fiind punerea în siguranță a clădirii, iar pe de altă parte, lucrări de restaurare a fațadelor și redarea aspectului inițial al spațiilor principale, amenajarea curții.
   Valoarea finală a lucrărilor de consolidare este de 2.508.977,73 de lei, finanțare asigurată din Proiect (împrumut și cofinanțare Guvernul României), prin bugetul MDRT -761.953,28 de lei, reprezentând 30%, și din sursele Consiliului Județean Vrancea – 1.747.024,45 de lei, reprezentând 70%.
   Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (în calitate de administrator de proiect și coordonator al lucrărilor) și beneficiarul obiectivului (Consiliul Județean Vrancea) au realizat „o investiție care se aliniază la standardele internaționale de funcționare, contribuind la creșterea gradului de siguranță a obiectivului în cazul producerii unor seisme majore și la satisfacerea cerințelor de management a situațiilor de urgență în caz de dezastru”, potrivit unui comunicat de presă al MDRT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?