Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Deputatul Ciprian Nica s-a întâlnit cu sindicaliştii din învăţământ


   Deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica a participat ieri la o întâlnire cu sindicaliștii din învățământul vrâncean. Parlamentarul a fost invitat la ședința Consiliului Județean al Liderilor Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea, unde a luat cunoștință de problemele dascălilor din școlile vrâncene. Ciprian Nica, vicepreședintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, a participat pentru a doua oară la o astfel de întrunire. Liderii profesorilor i-au cerut parlamentarului să facă demersuri pentru mai multe probleme cu care aceștia se confruntă.
   Printre cele mai importante situații care au fost supuse dezbaterii s-au numărat reducerea numărului de la 18 la 16 ore pentru dascălii cu peste 25 de ani vechime la catedră și gradul didactic I, deblocarea posturilor din învățământ, dar și depolitizarea conducerilor unităților de învățământ și a inspectoratelor școlare. De asemenea, o altă mare problemă ridicată de sindicaliștii din învățământ a fost legată de deciziile instanțelor de judecată pe o anumită speță, în care dascălii au avut câștig de cauză. Acestea, spun ei, să nu mai constituie obiectul altor procese prin tribunale, ci să fie o uniformizare a practicilor judiciare la nivel național.
   Un alt of al dascălilor îl constituie decontarea navetei, ceea ce în unele localități nu s-a mai întâmplat de ceva vreme. Un alt punct pe agenda discuțiilor l-a constituit personalul didactic auxiliar care trebuie să beneficieze de drepturi bănești precum 100 de euro, gradație de merit și decontul navetei. Un alt aspect semnalat au fost salariile de mizerie ale personalului de îngrijire din școlile vrâncene și care în opinia sindicaliștilor trebuie să fie mărite, deoarece rolul lor în desfășurarea actului educațional este foarte important.
   Dascălii s-au declarat total nemulțumiți de faptul că Legea Dialogului Social a fost până de curând un mijloc prin care cei care lucrează în învățământ și nu numai erau lipsiți de drepturi minimale recunoscute de Organizația Internațională a Muncii. „Orice amendament, orice propunere venită din partea dumneavoastră eu le voi transmite direct la comisiile din cadrul Parlamentului. Dumneavoastră sunteți cei mai în măsură să ridicați aceste probleme deoarece lucrați în domeniu și vă confruntați cu ele. Cel mai bine e să le structurați și eu vă pot garanta că ele vor fi discutate. Nu am venit aici să fac campanie electorală, ci să discutăm strict de problemele pe care dumneavoastră le aveți și noi suntem obligați să le găsim soluționare”, a spus deputatul Ciprian Nica.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?