Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

VIDEO şi GALERIE FOTO: Spectacol al fanfarei și retragere cu torțe, de Ziua Armatei


   Ziua Armatei României a fost sărbătorită la Focșani, ieri, de militarii Garnizoanei Focșani și autoritățile administrației publice locale. La Mausoleul din Sud, la monumentul de la Tișița și la Mausoleul de la Mărășești au fost organizate  ceremonii militare și religioase și au fost depuse coroane de flori. „Brigada 8 LAROM alături de Brigada 282 Infanterie Mecanizată «Unirea Principatelor» sunt purtătoarele tradițiilor de luptă ale unităților de elită care au participat la marile conflagrații ale secolului XX, precum Brigada 2, Regimentul 1, 4 și 5 Artilerie Grea, respectiv Regimentul 10 Dorobanți. Înființate în preajma Primului Război Mondial, părinții acestor mari unități au participat la cele două conflagrații mondiale, aducându-și jertfa de sânge pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și contribuind în cel de-Al Doilea Război Mondial atât la eliberarea teritoriului național cât și la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. Artileriștii, infanteriștii, geniștii și militarii de alte specialități din Garnizoana Focșani și-au dovedit curajul și priceperea pe toate fronturile pe care România a avut angajate trupe. Ziua Armatei României are o semnificație complexă care nu poate fi asociată cu niciun alt eveniment decât cu jertfa ostașilor români care au înroșit cu sângele lor câmpurile de luptă”, a arătat generalul. 
   Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, le-a transmis miliarilor că îi apreciază pentru profesionalismul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor. „Misiunile dumneavoastră sunt complexe și dificile. Fie că vorbim despre apărarea patriei, despre lupta cu terorismul sau despre intervențiile în caz de calamități, dumneavoastră sunteți mereu în prima linie. Ați fost în prima linie atunci când cetățenii județului Vrancea au avut nevoie să fie salvați din ape, dar ați fost și ați rămas în prima linie și în lupta împotriva terorismului. Armata română se bucură de un grad foarte ridicat de încredere din partea populației, iar acest lucru are o explicație logică. Devotamentul dumneavoastră față de patrie a fost mereu mai presus de viață, de familie”, a arătat Oprișan.  
   În opinia sa, în Vrancea, mai mult decât în orice altă parte a țării, militarii s-au jertfit pentru ca România să fie ceea ce este acum. „Aici, în Vrancea, mai mult decât în alte părți ale țării, militarii au plătit cu prețul vieții lor pentru ca România să fie ceea ce este astăzi și plătesc și acum același preț, pentru ca România să-și poată duce la bun sfârșit obligațiile ca stat membru NATO. Vă asigur că această jertfă este prețuită așa cum se cuvine de noi, dar ea este recunoscută și prețuită și de comunitatea internațională care, prin intermediul UNESCO, a hotărât să se implice și să declare câmpul de luptă Mărășești-Mărăști patrimoniu universal. Am făcut această referire pentru că eu cred că cine nu își cunoaște istoria și cine nu vrea să facă nimic pentru țara sa nu merită să fie om de stat. Am făcut această remarcă și pentru faptul că astăzi, deși Armata Română este una ai cărei profesioniști sunt apți să lupte cot la cot cu marile armate ale lunii, din punct de vedere tehnic dotările nu se ridică la nivelul celor care există în NATO”, a mai transmis președintele administrației județene.

Spectacol al fanfarei și retragere cu torțe
 
   După alocuțiunile autorităților, la Mausoleul din cartierul Sud au fost depuse coroane de flori de către reprezentanți ai Garnizoanei Focșani, Consiliului Județean Vrancea, Prefecturii și Primăriei municipiului Focșani, dar și ai Jandarmeriei, Inspectoratului Județean de Poliție și Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
   De asemenea, câțiva prichindei de la o grădiniță din Focșani au ajuns și ei la Mausoleu, însoțiți de educatoare, pentru a depune câte o floare în memoria eroilor căzuți la datorie. Au urmat apoi defilarea gărzii de onoare și un scurt moment al muzicii militare. 
După ceremonia de la Mausoleul din Sud, militarii și mai mulți civili au plecat la Tițișa și la Mărășești, unde ceremoniile dedicate Zilei Armatei României au continuat. Aseară, de la ora 18.00, în Piața Unirii din Focșani, muzica militară a susținut un concert, după care militarii s-au retras cu torțe, spre UM 01470.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?