Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

GALERIE FOTO: Tabăra româno-germană pentru îngrijirea şi reabilitarea mormintelor s-a încheiat


   Tabăra româno-germană pentru îngrijirea și reabilitarea mormintelor, plăcilor comemorative și monumentelor din Cimitirul româno-german din Focșani, s-a încheiat ieri, printr-o ceremonie și prin depuneri de coroane.
   Modificările sunt majore, iar acest lucru se datorează militarilor vrânceni și germani care au muncit cot la cot, timp de două săptămâni. În cadrul taberei au fost efectuate lucrări de curățare, consolidare și reinscripționare a însemnelor de căpătâi, precum și de întreținere a mormintelor eroilor.
Ceremonia de încheiere a taberei româno-germane a început la ora 9.00, la Cimitirul româno-german, fiind prezenți militarii germani, militarii din Garnizoana Focșani, prefectul județului, vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dragoș Bîrlădeanu.
   Militarii s-au arătat mulțumiți de ceea ce au reușit să facă și îi așteaptă pe colegii din armata germană și cu alte ocazii. „În timpul acestor activități am luat contact cu mentalitatea poporului german și pot spune că s-a lucrat în stil nemțesc. A fost o reală plăcere să facem tot ceea ce se poate vedea în acest cimitir. Cei care au fost și la începutul activității, observă diferențe majore. Îmi exprim profunda mulțumire față de ajutorul dat de reprezentanții administrației publice locale și doresc să vă spun că militarii Brigăzii 8 LAROM reprezintă Ministerul Apărării Naționale, comunitatea orașului, a județului și României pe plan internațional”, a spus colonelul Valentin Frosin.
   De cealaltă parte, reprezentanții Armatei Germane au avut numai cuvinte de laudă la adresa colegilor lor vrânceni și i-au rugat pe aceștia să aibă grijă de mormintele eroilor germani. „Am lucrat și am stat aici, în Focșani, timp de două săptămâni. Vă mulțumim pentru sprijinul acordat. Numai împreună am putut realiza obiectivele pe care ni le-am propus. Mulțumim pentru sprijin, colaborare, ospitalitatea cu care ne-ați primit și pentru toată atenția pe care ne-ați acordat-o. Mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut din inimă. Am venit cu plăcere și ne-am simțit foarte bine aici. Sperăm ca într-o zi să revenim”, a spus și căpitanul Ulrich Winterhalter.
   Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu le-a mulțumit în numele președintelui Marian Oprișan, militarilor germani și vrânceni pentru tot ceea ce au făcut. Acesta le-a povestit militarilor germani o situație petrecută în urmă cu mai mulți ani. „Acum opt ani, am primit un email de la o persoană din Germania care ne-a spus că are o rudă înmormântată aici. Această persoană ne-a rugat să căutăm mormântul și să-i trimitem poze. La solicitatea președintelui Consiliului Județea, domnul Marian Oprișan, am venit împreună cu alți colegi și am căutat mormântul. Am găsit numele indicat de persoana din Germania și i-am trimis fotografiile pe care ni le-a cerut”, le-a povestit Bîrlădeanu militarilor germani.
   Timp de două săptămâni, militarii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” în cooperare cu Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război și cu sprijinul autorităților administrației publice locale, au îngrijit și reabilitat mormintele, plăcile comemorative  și monumentele din Cimitirul româno-german din Focșani. Anul acesta a fost pentru a zecea oară când ofițeri și subofițeri germani au venit în Vrancea pentru a se îngriji de mormintele înaintașilor lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?