Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Hărţuirea la locul de muncă provoacă dureri de ceafă


   O asociere surprinzătoare a fost observată între hărțuirea la locul de muncă și riscul de a avea dureri de ceafă. Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Montreal, s-a desfășurat pe circa 10.000 de salariați (din toate sectoarele de activitate).
   Prima constatare a fost că 11% dintre bărbați și 18% dintre femei declară că suferă de dureri de ceafă, dese sau permanente, cu o intensitate care le perturbă activitatea profesională. Cu ajutorul unui chestionar, s-au pus în evidență factorii de risc, cum ar fi munca repetitivă, poziția sau exigențele ridicate. Surprinzătoare a fost legătura între aceste dureri și hărțuire, fie de ordin psihologic (intimidare), fie fizic (îndeosebi cu caracter sexual).
   Potrivit autorilor studiului, în această asociere sunt implicate mai multe mecanisme, printre care creșterea tensiunii musculare, acțiunea asupra sistemului nervos simpatic (cu impact asupra contracției musculare) sau influența asupra percepției durerii (mecanismul psihosomatic). În orice caz, arată cercetătorii, ‘programele care au în vedere lupta împotriva hărțuirii la locul de muncă pot contribui la scăderea semnificativă a tulburărilor musculo-scheletice, printre care durerile de ceafă’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?