Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Este nevoie de un efort comun pentru combaterea traficului de persoane


   Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, solicită sprijinul clasei politice pentru diminuarea și combaterea traficului de persoane. Acesta a precizat că traficul de persoane a luat amploare, victimile fiind racolate cu predilecție din rândul fetelor și tinerelor femei cu vârste cuprinse între 13 și 33 de ani. „Consider că este nevoie de un efort comun atât al clasei politice cât și al instituțiilor implicate în domeniul combaterii traficului de persoane, pentru ca acest fenomen să fie diminuat și tânăra generație să nu fie afectată de una dintre cele mai mari amenințări la adresa demnității umane. În calitate de parlamentar preocupat de această problemă, dar și în calitate de membru al Comisiei pentru CombatereaTraficului de Persoane, am simțit nevoia să fac această declarație de presă pentru că, în ultimul timp, traficul de persoane este din ce în ce mai greu de monitorizat”, a afirmat deputatul vrâncean.
   Angel Tîlvăr a arătat că traficul de persoane constituie o violare a drepturilor omului și o atingere adusă demnității și integrității ființei umane, o amenințare asupra securității individului și a valorilor sociale și morale. El susține că acest tip de infracționalitate afectează în mod direct individul prin impactul pe care îl are asupra unuia dintre drepturile individuale fundamentale: libertatea individuală, societatea suportând, în același timp, influențe negative generate de amplificarea fenomenului corupției, a faptelor antisociale și violente, crearea unor mecanisme criminale care obțin profituri substanțiale din acest tip de activitate afectând stabilitatea economică și securitate regională.
   Parlamentarul social democrat a precizat că traficul de persoane este una dintre cele mai profitabile activități de criminalitate organizată din Uniunea Europeana, potrivit Europol, adăugând că este o infracțiune gravă, dar și un abuz față de drepturile omului, de multe ori săvârșit împotriva unora dintre cei mai vulnerabili indivizi, cum ar fi copiii. „Potrivit datelor Poliției Române, la noi în țară, victimele sunt racolate cu predilecție din rândul fetelor și tinerelor femei cu vârste cuprinse între 13 și 33 de ani. Un sfert sunt minore, peste jumătate au vârste cuprinse între 18 și 23 de ani. Dintre tinerele repatriate voluntar și asistate de Organizația Internațională pentru Migrație ( biroul din București) o mare parte au fost duse în Bosnia Herțegovina, apoi în Macedonia, Albania, Kosova, Italia, Cambodgia, restul în alte țări. În ceea ce privește scopul traficului în anumite țări de destinație, printre acestea- Spania, Austria, Germania-trafic pentru exploatare sexuală, Grecia-trafic pentru muncă in condiții ilegale, Franța, Italia-pentru cerșetorie”, a susținut deputatul vrâncean.
   Angel Tîlvăr a mai spus că România este o țară-sursă, dar și o țară de tranzit pentru bărbați și femei din Moldova, Ucraina și Rusia traficați către Italia, Spania, Germania, Elveția, Republica Ceha, Cipru, Grecia și Austria în scopuri de muncă forțată și exploatare sexuală. „Minorii români sunt traficați în interiorul țării în scopuri de exploatare sexuală și cerșetorie forțată. Totodată, femeile și fetele rome sunt foarte vulnerabile în fața traficului de ființe umane”, a încheiat deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?