Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Astronomii au stabilit DISTANŢA OFICIALĂ dintre PĂMÂNT şi SOARE


   Unitatea astronomică, aproximativ egală cu distanța dintre Pământ și Soare, folosită pentru a exprima distanțele din Univers, nu va mai fluctua, ea fiind oficial stabilită de Uniunea Astronomică Internațională (UAI). Unitatea astronomică este de acum înainte egală cu 149.597.870.700 de metri, o valoare convențională aleasă pentru a fi compatibilă cu constantele astronomice în vigoare din 2009, se afirmă în comunicatul emis de Observatorul din Paris.
   Schimbarea este la fel de virtuală pe cât este de arbitrară: orbita terestră reprezintă o elipsă, iar distanța dintre planeta noastră și Soare nu este, deci, fixă. Nu va exista niciun impact asupra vieții cotidiene, iar lumina de la Soare va avea întotdeauna nevoie de opt minute pentru a ajunge pe Pământ.
Însă oamenii de știință nu mai sunt de acum obligați să țină cont de marja de eroare de câțiva metri în plus sau în minus care exista în trecut. „Până acum, valoarea în metri era determinată experimental, pentru ca ea să depindă de modelele și de observațiile utilizate, ca și de sistemul de referință ales”, au explicat specialiștii de la Observatorul din Paris.
   Pe scurt: unitatea astronomică era întotdeauna „puțin sau mai mult” egală cu 150 de milioane de kilometri. Iar o unitate de referință în geometrie care variază face o impresie proastă. „Astronomia dinamică contemporană impune plasarea într-un cadru al relativității generale și folosirea unui ansamblu coerent de unități și de constante. Definiția unității astronomice avea nevoie de o revizuire. Iar acest lucru tocmai a fost făcut”, au subliniat cercetătorii de la Observatorul din Paris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?