Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Prima caricatură a profetului Mahomed datează din Evul Mediu


   Ideea unor publicații din Occident de a insera caricaturi cu profetul Mahomed nu este una nouă, dat fiind faptul că prima caricatură a profetului datează încă din Evul Mediu, relevă Le Figaro, care scrie că la Biblioteca Națională a Franței se mai păstrează încă primul exemplar al Coranului tradus în limba latină. Astfel, o pagină din această carte – o operă a călugărilor francezi din anii 1141-1143 – conține prima caricatură a profetului Mahomed, în care acesta apare având în loc de picioare o coadă de pește, iar corpul său fiind acoperit cu pene.
   Volumul a fost expus publicului larg în cadrul unei expoziții desfășurate în 2005. În ciuda faptului că la stand cartea fusese deschisă tocmai la această pagină, faptul nu a generat niciun fel de proteste la vremea respectivă și nu au fost primite reclamații de la vizitatori.
   În ajun, săptămânalul satiric Charlie Hebdo a publicat o serie de caricaturi cu profetul Mahomed fără straie. Pe coperta ediției este înfățișat un musulman într-un scaun cu rotile, care este împins de un evreu. Desenul este intitulat Invincibilii 2, dorindu-se a fi o parodie la filmul popular francez Invincibilii (Intouchables), despre un aristocrat cu dizabilități și ajutorul său de culoare. Potrivit unor media, în interiorul săptămânalului au fost publicate și câteva caricaturi în care profetul Mahomed apare gol. Mulți au cumpărat ediția Charlie Hebdo din curiozitate, dar au fost și dintre cei care nu și-au ascuns intenția de a distruge numărul scandalos.
   Vânzările săptămânalului satiric au bătut miercuri toate recordurile, în contextul tulburărilor și violențelor declanșate în multe țări arabe și occidentale, cu mari comunități musulmane, în urma controversatului film american ‘Inocența musulmanilor’, considerat o insultă la adresa profetului Mahomed.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?